П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

День створення Канівського природного заповідника
Всеукраїнська екологічна ліга вітає Канівський природний заповідник з 99-річницею створення. Він був створений 30 липня 1923 року на базі Канівського навчально-дослідного лісового господарства. Заповідник має важливе значення для охорони типових та унікальних екосистем Середнього Придніпров’я України в межах Лісостепу.
емблема Канівський природний заповідник
Територія заповідника об’єднує три різні за природними особливостями частини: надзаплавну «нагірну» – вкриті лісом яри та пагорби на правому березі Дніпра – всесвітньовідомі Канівські геологічні дислокації: два заплавні острови на Дніпрі – Круглик і Шелестів; Зміїні острови у Канівському водосховищі.
Канівський природний заповідник 3
 
Канівський природний заповідник
 
Вид на Зміїні острови
 
Вид на Зміїні острови
 
Канівський природний заповідник 4
 
Краєвиди Канівського природного заповідника
 
 
У недалекому минулому Канівські гори були лісовим краєм. Ковилово-різнотравний степ займав переважно верхівки горбів і південні крутосхили. Та вже на початку ХХ століття вирубування лісів призвело до заміни дуба грабом. Після знищення лісів на крутосхилах почалася інтенсивна ґрунтова ерозія. Тому нині яри займають майже третину території заповідника. Глибина деяких з них – Сухий потік, Маланчин потік, Комашиний яр – досягає 30–40 м. До заповідника входять також відроги найбільшого в Європі Хмілянського яру – до 80 м завглибшки.
На його території перебувають під охороною численні пам’ятки історії та археології: 2 скіфські городища 4 ст. до нашої ери, поселення полян 4 ст. нашої ери, давньоруське городище Родень (9-13 ст.).
яр 1
Яр 
яр
 
Яружно-балковий рельєф
 
Канівські куести
 
Канівські куести
Канівський природний заповідник 10
 
План-схема Канівського природного заповідника
 
Садиба заповідника – територія колишньої дачі одного з перших дослідників місцевих археологічних пам’яток академіка М. Ф. Біляшівського. Музей природи Канівського природного заповідника був заснований в 1969 році. Це культурно-просвітній заклад, який містить цікаву інформацію про рослинний і тваринний світ як самого заповідника, так і в цілому регіону. В музеї є відділи зоології, ботаніки, палеонтології, лісовий відділ, відділи археології та екології.
Зараз на території заповідника проводяться комплексні екологічні дослідження, складено геоботанічну, ландшафтну та ґрунтову карти заповідника, проведено інвентаризацію основних груп рослин, тварин і грибів. Заповідник є науковим підрозділом Київського національного університету імені Тараса Шевченка, базою практики студентів.
 
Зелена ящірка
 
Зелена ящірка
 
Біле латаття
 
Біле лататття
Канівський природний заповідник 9
Канівський природний заповідник 
 
 
Качки над Дніпром
 
Качки над Дніпром
 
Ще у 2014 ВЕЛ підтримала ініціативу Канівського МО ВЕЛ щодо недопущення будівництва еколого-небезпечного об’єкту на території Канівського району Черкаської області. ВЕЛ категорично не погоджується з ідеєю створення на теренах села Бучак, неподалік території Канівського природного заповідника, гідроакумулюючої електростанції, оскільки вбачає в цьому спробу створити ілюзорну доцільність збільшення виробництва електроенергії для того, щоб використати значні природоресурсні можливості Канівського району в приватних інтересах, крім цього, регулярне забирання та випуск води Канівською ГАЕС може призвести до підняття з дна Канівського водосховища 5,3 млн тонн донних відкладів та мулу з площі дна 25−35 км, які містять акумульовані радіонукліди (стронцій-90 та цезій-137).
За 25 років діяльності активісти ВЕЛ захищали ботанічні сади та заповідники від спроб забудови або пошкодження, підготували матеріали і домоглися створення 11 національних природних парків, 78 заказників місцевого значення.
Внаслідок російської військової агресії під загрозою опинились унікальні ландшафти по всій України. Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучитись до зупинення російського агресора, закриття неба над Україною для збереження Природи, для майбутнього!
Джерела: Канівський природний заповідник, сайт ВЕЛ, мережа Інтернет
Фото: Канівський природний заповідник, мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи