Середа 17 квіт. 2024
Зникнення р. Тлумачик – екологічна катастрофа на Івано-Франківщині
Всеукраїнська екологічна ліга стурбована ситуацією, яка склалася внаслідок пересихання р. Тлумачик у Тлумацькому районі Івано-Франківській області.
Річка Тлумачик зникає – у Тлумацькому районі водний потік повністю пересох, а в колодязях місцевих жителів немає води. Ще у 2016 році була утворена комісія, як визначила, що головною причиною критично низького рівня води в річці є діяльність рибогосподарського підприємства у селі Мельники Королівської сільської ради, біля витоку річки. Там Хотимирське сільськогосподарське рибне господарство орендує земельну ділянку у 43 га в урочищі «Коло млина». На цій ділянці знаходиться ставок – рибогосподарський об’єкт, на якому приватна фірма вирощує рибу, для цього здійснюється забір води з ріки.
На об’єкті, на руслі річки зробили штучну дамбу, протоки засмічені і не дають річці далі протікати. Тоді на об’єкті були зафіксовані ескалатори, які здійснюють днопоглиблювальні роботи і збільшують забір ставком води.
 
Річка Тлумач нижче Остринського тризуба
 
Річка Тлумач нижче Остринського тризуба
 
За словами місцевих, підприємство закриває та відкриває шлюз, який регулює рівень води в водоймах, як йому заманеться. Влітку, через літній мережень річки, його не відкривали, щоб утримувати воду в ставку, через те в нижніх по ріці селах річка фактично висихала. В період опадів шлюзи відкривають. Через відсутність компетентних та дієвих рішень місцевої влади та Дністровського басейнового управління на даний момент р. Тлумачик у межах села Антонівка пересохла повністю.
Село Антоннівка 24.07.2022 р. Тулмачик 
 
_Антоннівка_24.07.2022_р._Тулмачик_Івано-Франківська_обл.jpg
 
р. Тулмачик, село Антоннівка 24.07.2022
 
Експерти Всеукраїнської екологічної ліги наголошують, що першочерговими заходами у відновленні і збереженні водних ресурсів, зокрема малих річок, повинні стати:
• екологічна оцінка процесу зарегулювання річок. Ставки та інші гідроспоруди у руслах річок на сьогодні становлять значну загрозу, адже вони збільшують випаровування і провокують обміління водотоків;
• поліпшення гідрологічного стану водойм, зокрема розчищення русел річок;
• оцінка стану гідротехнічних споруд (дамб, водовипусків, шлюзів). При підтвердженні того, що дамба або шлюз не виконують прямих функцій, їх слід демонтувати;
• впорядкування водоохоронних зон та прибережних захисних смуг;
• підвищення рівня екологічного світогляду населення щодо раціонального використання водних ресурсів, зменшення використання побутової хімії, пестицидів тощо.
Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від Державного агентства водних ресурсів України та Дністровського басейнового управління водних ресурсів створити комісію щодо оцінки стану р. Тлумачик, розробити план відновлення річки. Тлумацька міська рада має внести до «Плану соціально-економічного та культурного розвитку Тлумацької міської ради» на 2023 рік екологічну складову, зокрема провести просвітницьку роботу з населенням щодо важливості малих річок та долучитись до відновлення р. Тлумачик. Експерти ВЕЛ будуть надалі слідкувати за ситуацією. Діймо разом на захисті довкілля!
Джерело: мережа Інтернет, інформація від місцевих жителів
Фото: Богдан Терлецький, мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи