Субота 20 квіт. 2024
День створення природного заповідника «Єланецький степ»
Всеукраїнська екологічна ліга вітає природний заповідник «Єланецький степ» з 26-ю річницею створення. Він був створений 17 липня 1996 р, його площа 1675,7 га (у межах Миколаївської області). Нині «Єланецький степ» є першим і єдиним на Правобережній Україні степовим заповідником. Його мета – збереження та відновлення типчаково-ковилового степу.
Єлеецький степ емблема
 
 
 
За географічним районуванням заповідник «Єланецький степ» входить у межі Дністровсько-Дніпровської провінції Північностепової підзони Степової зони, на степових відрогах Придніпровської височини Південнобузько-Дніпровського межиріччя.
 
Єланецький степ 5
 
Краєвиди "Єланецького степу"
Єланецький степ 6
 
Степові ділянки
 
Це найбільша у Північно-Західному Причорномор'ї ділянка цілинного степу. Тут є біля 680 видів рослин, 137 видів птахів, з них 25 занесені до Червоної книги України. Історія природного заповідника «Єланецький степ» розпочалась з будинку природи, який був створений з метою організації відпочинку та екологічної освіти дітей та юнацтва.
 
Ковила
 
Ковила
 
У флорі заповідника – понад 850 видів рослин, 27 із них занесено до Червоної книги України (ковили: волосиста, Лессінга, найкрасивіша, українська, шорстка та вузьколиста, астрагал шерстистоквітковий, пізньоцвіт різнобарвний, шафран сітчастий, сон чорніючий, дрік скіфський, інші), 7 – до Червоного списку МСОП (гвоздика ланцетна, карагана скіфська, перлівка золотолускова, катран татарський і ін.), 12 – до Європейського червоного списку, 2 – до Додатку Бернської конвенції. 21 вид рослин охороняється на регіональному рівні. До Зеленої книги України занесені 7 виявлених в Заповіднику рослинних формацій.
Не менш різноманітний і тваринний світ заповідника. У фауні виявлено понад 620 хребетних та безхребетних видів тварин, 58 із них занесено до Червоної книги України: канюк степовий, сова болотяна, полози каспійський та сарматський, дибка степова, сколія-гігант, тхір степовий, 19 представників фауни занесено до Європейського червоного списку.
 
Єлинецький степ 2
 
Дрік скіфський
 
Дрік скіфський
 
Берізка лінійнолиста
 
 Берізка лінійнолиста
 
Серед ссавців переважають дрібні гризуни. Із хижаків найчастіше зустрічається лисиця, трапляються ласка, тхір степовий та вовк. Із диких копитних у заповіднику живе козуля та дикий кабан.
На території заповідника створена одна екологічна стежка завдовжки 1,2 км. Маршрут по стежці діє з початку квітня до середини жовтня.
Від початку повномасштабної війни 24 лютого поблизу природнього заповідника «Єланецький степ» велися активні бойові дії, йшли колони військової техніки. Ландшафти, тварини, рослинний світ заповідника не постраждали.
Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучитись до зупинення російського агресора, закриття неба над Україною для збереження Природи, для майбутнього!
Джерела: природний заповідник «Єланецький степ», мережа Інтернет
Фото: природний заповідник «Єланецький степ», мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи