Вівторок 19 бер. 2024
Про вплив військових дій на дельфінів
Щонайменше три тисячі дельфінів загинули в Чорному морі внаслідок російської військової агресії в Україні. 
Військова агресія росії призводить до значних втрат біорізноманіття, зокрема під загрозою опинились і дельфіни – зазначає Іван Русєв, доктор біологічних наук, начальник науково-дослідного відділу НПП «Тузлівські лимани». Бойові дії відбуваються із застосуванням надводних та підводних човнів, де використовуються гідролокатори. Внаслідок використання гідролокаторів (сонарів) створюються потужні звуки, які негативно впливають на здоров’я тварин: дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, що виводить з ладу їх органи навігації та ехолокації.
 
Мертвий дельфін
 
Мертвий дельфін
 
 
Страждають дельфіни також і від потужних вибухів у час бомбардування, яке продовжується вже декілька днів підряд. При уражені органів навігації і слуху, дельфіни не можуть застосувати ехолокацію, тобто вони стають фактично «сліпими». Втративши орієнтацію, тварини не мають акустичного контролю над середовищем. «Сліпі» дельфіни знаходяться в стресі та паніці, не можуть орієнтуватися в просторі. В результаті вони потрапляють на усілякі перешкоди, зокрема й міни, розбиваються об скелі. І головне – такі «паралізовані» дельфіни не можуть вполювати рибу та швидко виснажуються. Ослаблені від удару гідролокаторів дельфіни, «сліпі», в стресовому стані різко втрачають імунітет і стають об’єктом автономного зараження збудниками інфекцій, віруси яких в них живуть постійно. Це насамперед характерний для дельфінів вірус – морбіллівірус.
Виснажені дельфіни – слабкі дельфіни, вони потрапляють в сітки турецьких рибалок, навіть не реагуючи на пінгери (спеціальний пристрій-відлякувач дельфінів, які турецькі рибалки встановлюють на сітках). 
мертвий дельфін
 
Поранений, метрвий дельфін
 
Війна в Україні знищує оселища та особливо цінні території, де існують різні види тварин, що несе загрозу для дикої природи та стійкості екосистем в транскордонному контексті. Тварини гинуть чи отримують поранення від мін, стрілецької зброї, пожеж, стресу від переміщення важкої техніки.
Всеукраїнська екологічна ліга вимагає рішучих дій від європейських природоохоронних організацій для зупинення російського агресора та збереження біорізноманіття.
 
Джерела: ФБ Івана Русева, мережа Інтернет
Відео: створено за підтримки проєкту ЄС – ПРООН «Вдосконалення екологічного моніторингу Чорного моря»

Медіа

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи