Вівторок 19 бер. 2024
Міжнародний день без поліетиленових пакетів (International plastic bag free day)
3 липня – Міжнародний день без поліетиленових пакетів (International plastic bag free day).
Забруднення пластиком – це глобальна екологічна проблема. У світовому масштабі, відповідно до даних ООН, у світі щороку використовують 5 трильйонів пакетів, з них переробляють лише 1-3 %. При цьому щорічно до світового океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластикової тари, в тому числі, й пакетів.
День без поліетилену 
Поліетиленовий пакет на траві 
 
Пластикові відходи щорічно призводять до загибелі 100 тисяч морських мешканців. Перші частинки полімерів дослідники почали витягати зі шлунків птахів ще в 1966 році – за цей час виробництво пластику зросло приблизно в 20 разів.
Поліетиленові пакети заборонили вже у 33 країнах світу: це Бангладеш, Данія, Грузія, Італія, Китай, Франція. У Данії введено значний податок на роздачу в магазинах одноразових поліетиленових пакетів, це одразу знизило їх використання на 90 %.
У 2022 році законодавці заборонили розповсюдження надтонких та тонких пластикових пакетів, оксорозкладних пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг в Україні. Законом також заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Водночас, заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, що відповідають європейським стандартам. Обіг надтонких пластикових пакетів, які призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду тощо і розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка, Закон не обмежує.
Поліетиленові пакети 1 
 
Поліетиленові пакети
 
Поліетиленові пакети 2
 
Всеукраїнська екологічна ліга вперше внесла пропозицію щодо обмеження обігу пластикових пакетів ще у 2012 році. Тоді експерти ВЕЛ розробили та внесли на розгляд парламенту декілька важливих законопроектів, один з яких – «Про обмеження виробництва, використання, ввезення та розповсюдження в Україні полімерних пакувальних пакетів довготривалого розкладу» (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../zakon-ukrainy-pro...).
 
Поліетиленові пакети 6 
 
Поліетиленові пакети 6
 
Три скликання депутатів цю пропозицію ігнорували. І нарешті рішення прийняте. Нинішній варіант закону не враховує багатьох норм, що вже діють у європейських країнах, однак ВЕЛ вітає цей крок і буде готувати нові пропозиції для обмеження одноразового пластику на території України.
Осередки ВЕЛ упродовж багатьох років проводять активну просвітницьку роботу з населенням щодо шкоди поліетиленових пакетів для довкілля та здоров’я людини та проводить різноманітні конкурси (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../ekolohichna-sumka-zamist...).
В Україні є позитивні практики щодо переробки поліетиленових пакетів. Іллінецький сміттєсортувальний комплекс на Вінниччині є яскравим прикладом розв’язання проблем поводження з відходами на місцевому рівні. Унікальною технологією є виготовлення тротуарної плитки з подрібнених поліетиленових пакетів та суміші піску (детальніше: https://www.ecoleague.net/.../2128-yaskravyi-pryklad-rozv... ).
 
Іллінецький сміттєсортувальний комплекс 1
 
Іллінецький сміттєсортувальний комплекс
 
Іллінецький сміттєсортувальний комплекс 2
 
Іллінецький сміттєсортувальний комплекс. Сортувальна лінія
 
Іллінецький сміттєсортувальний комплекс тротуарна плитка
 
Іллінецький сміттєсортувальний комплекс тротуарна плитка
 
Будьте свідомими – не використовуйте поліетиленові пакети!

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи