Вівторок 19 бер. 2024
Міжнародний день полонених дельфінів
4 липня – Міжнародний день полонених дельфінів. З огляду на існування по всьому світу дельфінаріїв, ця дата є дійсно актуальною. В Україні працюють близько 20 дельфінаріїв, часто умови утримання дельфінів є незадовільними.
Відповідно до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» умови утримання тварин мають відповідати їхнім біологічним, видовим та індивідуальним особливостям.
 
Дельфінарій
 
дельфінарій 1
 
дельфінарій 2
 
Дельфінарії вже заборонили у таких країнах, як Коста-Ріка (у 2005 році), Хорватія (з 2009 року – заборона на утримання в неволі морських ссавців), Греція (у 2011 році), Швейцарія (з 2012 року заборонено імпорт живих китоподібних), Індія (у 2013 році), США (штат Каліфорнія – у 2014 році). Уряд Індії офіційно визнав дельфінів «особистостями, що не належать до людського роду».
Дельфіни – це високоорганізовані морські ссавці з власною мовою, які групуються у зграї та мають родини. У браконьєрських сітках частина дельфінів гине, частина травмує плавці, через потрапляння води до дихального клапану розвивається пневмонія, дельфін відчуває шок. У Чорному морі мешкають три види дельфінів: афаліна чорноморська (Tursiops truncatus ponticus), білобочка чорноморська (Delphinus delphis ponticus) та азовка (Phocoena phocoena relicta). Всі вони занесені до Червоної книги України, тому їхній вилов та комерційне використання заборонені.
Активісти Всеукраїнської екологічної ліги упродовж багатьох років займаються питанням охорони дельфінів від жорстокого поводження (детальніше на сайті: https://www.ecoleague.net/.../zakhyst-delfiniv-vid...).
дельфіни 
 
 дельфіни 3
 
 дельфіни 4
Експерти ВЕЛ досліджували умови утримання дельфінів в приватному дельфінарії на Вінничині. Дельфіни упродовж 4 років перебували у басейні, який призначений лише для купання людей. Тоді Всеукраїнська екологічна ліга направила до Держекоінспекції листа з вимогою вжити заходів щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності посадової особи, яка складала зазначений протокол, а також провести повторну перевірку дельфінарію «Доктор Дельфін» щодо дотримання умов утримування дельфінів (докладніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../869-zhorstoki-rozvahy-u... ).
Перевірка дельфінарію у Вінницькій області експертами ВЕЛ
 
Перевірка дельфінарію у Вінницькій області експертами ВЕЛ
 
Тріщини у басейні Вінницького дельфінарію 1
 
Тріщини у басейні Вінницького дельфінарію
 
Пошкоджені комунікації під басейном Вінницького дельфінарію
 
Пошкоджені комунікації під басейном Вінницького дельфінарію
 
Проблема зникнення морських ссавців є актуальною і для України. Внаслідок ведення військових дій в акваторії Чорного моря з кінця лютого на узбережжя викидаються дельфіни, зараз цифра загиблих ссавців сягає трьох тисяч.
Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучитися до зупинення російського агресора задля збереження біорізноманіття!
Джерело: сайт ВЕЛ
Фото: мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи