Вівторок 19 бер. 2024
День Дунаю
29 червня – День Дунаю (DanubeDay). За ініціативою Міжнародної комісії із захисту річки Дунай вперше свято Дунаю відзначали 29 червня 2004 року, воно було присвячене 10-річчю Конвенції про охорону ріки Дунай. 
Основна проблема Дунаю – його забруднення. За даними ООН кожен рік річка виносить в Чорне море понад 200 тис. тонн нафтопродуктів, 12 тис. тонн цинку, 80 тонн ртуті.
 
Типовий ландшафт у дельті Дунаю
 
Типовий ландшафт у дельті Дунаю
 
Дунай 7
 
Долина р. Дунай
 
Дельта Дунаю
 
Дельта Дунаю
 
Основною метою міжнародного Дня Дунаю є привернення уваги до стану та проблем цієї «водної артерії». Для підвищення рівня екологічного світогляду громадян у цей день вздовж всієї річки проходять форуми, дискусії, конкурси, музичні фестивалі, концерти.
29 червня 1994 року була прийнята Конвенція щодо співробітництва по охороні та сталому використанню ріки Дунай (Конвенція про охорону ріки Дунай), яку підписали 11 країн, по території яких протікає ця ріка, та Європейський Союз. Україна ратифікувала Конвенцію у 2002 році. 
Основним завданням Конвенції є забезпечення збалансованого управління водними ресурсами в басейні Дунаю, зокрема: збереження, поліпшення та раціональне використання поверхневих вод; контроль можливих небезпек, що виникають внаслідок аварій, включаючи речовини, небезпечні для води, а також повені й кригу; зменшення забруднення Чорного моря від джерел на водозбірній площі. 
Дунай 3
 
Дунай
 
Білуга
 
Білуга
 
Дунайський біосферний заповідник 1
 
 Дунайський біосферний заповідник
 
У дельті Дунаю налічується понад 300 видів птахів
 
У дельті Дунаю налічується понад 300 видів птахів
 
У водах Дунаю мешкає близько ста видів риб
 
У водах Дунаю мешкає близько ста видів риб
 
Чапля жовта на заростях латаття білого
 
Чапля жовта на заростях латаття білого
 
В рамках Конвенції країни-учасники застосовують єдині системи моніторингу і методи оцінювання впливів на навколишнє середовище. Принцип «забруднювач платить» і попереджувальний принцип є основою для всіх заходів, що мають на меті охорону річки Дунай і вод на всій її водозбірній площі. 
Всеукраїнська екологічна ліга упродовж багатьох років проводять практичні природоохоронні заходи, наукові конференції, круглі столи, просвітницькі заходи для дітей та молоді, присвячені цій даті.
Щороку Закарпатська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги спільно з партнерами проводять масштабні заходи, присвячені збереженню та раціональному використанню річки Дунай. 
Наприклад, у 2018 році відбувся фестиваль «День Дунаю в басейні Тиси – 2018». До участі у фестивалі були запрошені учні (дитячі команди) навчальних закладів Баранинської сільської об’єднаної територіальної громади, Закарпатського еколого-натуралістичного центру, м. Тячева та шкіл Берегівського району (с. Квасово та с. Оросієво). Святкування відбувалось під егідою Міжнародної комісії із захисту р. Дунай за підтримки Європейського Союзу, Закарпатської обласної державної адміністрації, Міністерства екології та природних ресурсів України, Басейнового управління водними ресурсами річки Тиса та Всеукраїнської екологічної ліги (детальніше: https://www.ecoleague.net/.../item/1972-den-dunaiu-2018 ).
День Дунаю 2018
 
День Дунаю, 2018
 
День Дунаю 2018
 
День Дунаю, 2018
 
27 червня 2015 року у м. Рахів відбулося святкування Дня Дунаю, яке є спільним всеєвропейським заходом, і відзначається щорічно в 14 країнах басейну річки під егідою Міжнародної комісії з захисту р. Дунай. В рамках заходу відбувся дитячий фестиваль «Тиса – молодша сестра Дунаю», на якому глядачі побачили конкурс еко-моди, проведений майстер-клас з плетіння маскувальної сітки «Подаруй воїну захист!» (детальніше: https://www.ecoleague.net/.../zakarpatska/diialnist/2015-rik).
 
День Дунаю 2015 1
 
День Дунаю, 2015
 
День Дунаю 2015
 
День Дунаю, 2015
 
Джерела: сайт ВЕЛ
Фото: Дунайський біосферний заповідник, мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи