Вівторок 19 бер. 2024
День Конституції України
Всеукраїнська екологічна ліга вітає всіх українців з Днем Конституції України!
28 червня 1996 року українці отримали Конституцію, в якій носієм суверенітету і єдиним джерелом влади було проголошено народ, а найвищою соціальною цінністю – людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку.
Згідно ст. 50 Конституції України кожен має право на безпечне для життя і здоров’я навколишнє середовище і на відшкодування збитків, завданих порушенням цього права. Право вільного доступу до інформації про стан довкілля, якість харчових продуктів та предметів побуту також гарантує Конституція України.
 
Гетьманський національний природний парк Сумська область
 
Гетьманський національний природний парк, Сумська область
 
 Гідрологічний заказник Вижевський Волинська область
Гідрологічний заказник "Вижевський", Волинська область
 
 
 Гідрологічний заказник Миропільський Житомирська область 
 
Гідрологічний заказник "Миропільський", Житомирська область
 
Лісові пожежі внаслідок обстрілів російськими військами Луганська область
 
Геологічна пам'ятка природи загальнодержавного значення «Урочище Демерджі», АР Крим
 
Від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України, окупанти порушують міжнародні угоди та конституційні права українців.
Трагічні наслідки російської військової агресії є очевидними: загибель військових та цивільного населення, внаслідок обстрілів зруйновані великі міста і маленькі селища, сотні освітніх, медичних, наукових установ, через суттєві руйнування виведені з ладу промислові підприємства, об’єкти військової та критичної інфраструктури. Економіка України зазнає неймовірно великих втрат. Серед злочинів російських окупантів обстріли та бомбардування промислових та енергетичних об’єктів, спалювання лісів, підрив нафтобаз, забруднення Чорного та Азовського морів. Атомні електростанції, морські порти, сховища небезпечних відходів (пестицидів, уранових відходів, нафтопродуктів), хімічні та металургійні заводи, насосні станції каналізації, фільтрувальні станції, водогони зараз розташовані в зоні активних військових дій. Після вибухів на складах зброї та використання вибухових речовин і боєприпасів у довкілля потрапляють отруйні хімічні речовини, осідають в ґрунті на десятки років і можуть стати причиною мутації рослин. Російські війська руйнують природні території, які є середовищем проживання рідкісних видів і зникаючих оселищ. 44% найцінніших природно-заповідних територій розташовані під тимчасовим контролем окупантів.
 
Витік аміаку внаслідок обстрілів російськими військами м. Рубіжне Луганська область  
 
Витік аміаку внаслідок обстрілів російськими військами, м. Рубіжне, Луганська область
 
Пожежі внаслідок обстрілів російськими військами Херсонська область  
 
Пожежі внаслідок обстрілів російськими військами, Херсонська область
 
лісова пожежа
 
Лісові пожежі внаслідок обстрілів російськими військами, Луганська область
 
Навіть після завершення війни техногенні та екологічні катастрофи, які створюють російські окупанти, наслідки для навколишнього середовища будуть проявлятися роками.
Від початку російського вторгнення в Україну експерти та активісти ВЕЛ розпочали збір інформації та аналіз воєнних злочинів проти довкілля. Окупанти мають бути покараними!
Слава Україні! Слава ЗСУ!
Джерела: Конституція України
Фото: сайт національного природного парку «Святі гори», сайт Деснянсько-Старогутського національного природного парку, сайт національного природного парку «Бузький Гард», Луганська ОДА, ДСНС, мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи