Версія для друку
Руйнування очисних споруд внаслідок обстрілів російських військ

Внаслідок обстрілів російських військ відбувається знищення або пошкодження частини каналізаційних очисних споруд населених пунктів, де тривають бойові дії.

Ключовим питанням за цих обставин залишається обслуговування та ремонт каналізаційних очисних споруд міст, обласних і районних центрів, які зазнали значних руйнувань.

Зруйновані каналізаційні очисні споруди несуть дуже серйозну небезпеку: забруднення водойм; забруднення ґрунту та ґрунтових вод; порушення всієї екосистеми на кілометри навколо; шкода флорі, фауні, здоров’ю людей і тварин.

З неочищеними стоками до водойм потрапляють шкідливі домішками неорганічного (кислоти, луги, мінеральні солі) та органічного (нафта й нафтопродукти, миючі засоби, пестициди тощо) складу.

Органічні забруднення часто призводять до зменшення вмісту розчиненого в воді кисню, наслідком чого є загибель водних організмів, фітопланктону. Надлишки азоту й фосфору в воді призводять до її цвітіння і порушення біологічної рівноваги водойм.

Потрапляння до водойм неочищених господарсько-побутових стоків призводять до біологічного забруднення води, яке може викликати інфекційні захворювання в людей (холеру, тиф, гепатит). У стічних водах також містяться різні мікроорганізми, спори грибів, яйця гельмінтів.

9 березня російські окупанти обстріляли каналізаційні очисні споруди с. Галіцинове (поблизу міста Миколаїв). Під час обстрілу було завдано шкоду будівлям та технологічному обладнанню, зокрема, пошкоджена електрична система підрозділу, частково виведена з ладу система механічного очищення стічних вод. Зруйновані резервні піскоуловлювачі, які задіяні в технологічній схемі механічного очищення стічної води від дрібного сміття та піску. Також пошкоджені бетонні плити аеротенків коридорного типу і система аерації аеротенків, у яких відбувається біологічне очищення стічних вод.

Галіцинове 2

Очисні споруди Миколаївська область n

Пошкодження не перешкоджають проведенню очистки стоків, технологічний процес очищення стічної води безперервний. Всі необхідні для роботи матеріали є в наявності. Однак через завдані пошкодження на очищення витрачається більше часу. Тому містян просять зменшити навантаження на каналізацію.

14 березня під час обстрілів російські військові зруйнували очисні споруди експлуатаційного цеху водопостачання та водовідведення, що знаходиться у с. Верхня Криниця поблизу м. Василівка у Запорізькій області. Зруйновано декілька важливих об’єктів, серед яких адміністративна будівля та будівля каналізаційної насосної станції №1, що подає стічні води м. Василівка на очисні споруди. Також пошкоджена лінія електроживлення.

с. Верхня Криниця 1

Навіть у разі оперативного відновлення енергопостачання якісна робота очисних споруд неможлива. Необхідно здійснити відновлення споруд та обладнання помпової станції. Неочищені стічні води з міста зараз потрапляють до р. Дніпро без очищення.

с. Верхня Криниця 3

У Харкові за три тижні безперервних обстрілів російськими окупантами пошкоджено кілька тисяч метрів водопровідних, каналізаційних, внутрішньобудинкових мереж із забезпечення водопостачання та водовідведення.

Харків 1

Працівники комунальних служб, ризикуючи власним життям, щоденно під вибухами ракет та снарядів ремонтують та відновлюють зруйновані ворогом мережі для безперебійного водопостачання та водовідведення мешканцям міста Харкова та Харківської області.

Харків 5

Особливу актуальність питання безперебійної роботи очисних споруд набувають з підвищенням температури та початком весняного водопілля.

Фото: соцмережі