П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Обстріл нафтобаз російськими військами

Військові дії російських окупантів умисно спричиняють техногенні катастрофи, які мають незворотній негативний вплив на всі компоненти природного середовища. Вони вже обстріляли ракетами та спричинили пожежу на нафтобазах у Василькові, Охтирці, Чернігові і ще у 23 населених пунктах. Підривають газогони та газорозподільчі пункти. Захопили Чорнобильську та Запорізьку АЕС, обстрілюють та руйнують екологічно небезпечні підприємства, де розміщуються хімічні речовини та промислові відходи – це реалії і загрози транскордонного масштабу. Важка військова техніка має виражений екологічний слід, адже для літаків-винищувачів, танків, військових кораблів немає норм по стримуванню викидів шкідливих газів. При затопленні техніки в водоймах накопичуються нафтопродути.

3 березня російські війська обстріляли нафтобазу у Чернігові. Загорілася резервуарна група з 6 резервуарів з пальним по 5 тисяч м3 кожна. Це одна із страшних і непоправних техногенних катастроф. Завдяки злагодженим діям українських військових, працівників державної служби з надзвичайних ситуацій та небайдужих громадян вдалося загасити пожежу.

Чернігів пожежа

7 березня внаслідок двох авіаударів російських літаків сталося влучання в нафтобази у м. Житомир та смт Черняхів. Виникло загоряння та знищено резервуар ємністю 10 м3 у Житомирі. Потужні пожежі на двох нафтобазах загрожують екологічною катастрофою для цілого регіону. Органами прокуратури Житомирської області розпочато досудове розслідування за фактами скоєння екоциду – отруєння атмосфери, що може спричинити екологічну катастрофу (ст. 441 КК України).

Житомир нафтобаза фото

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги наполягають на перегляді існуючої в Україні методики обрахування збитків для довкілля з огляду на масштабність негативного впливу.

Фото: соцмережі, www.zhitomir.info

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи