Четвер 28 бер. 2024
20 жовтня 2000 року – Прийняття Європейської ландшафтної конвенції (Флоренція, Італія)

ландшафти Украіни 4Ландшафти мають важливе природоохоронне, естетичне, наукове, освітнє, рекреаційне та оздоровче значення і є ресурсом, який сприяє економічній діяльності. Вони відіграють роль у формуванні місцевих культур і є основним компонентом європейської природної та культурної спадщини.

Головною метою Конвенції є підтримка процесів охорони, регулювання та планування ландшафтів Європи. Конвенція визнає важливість усіх видів ландшафтів. Вона застосовується щодо всієї території Сторін та охоплює природні, сільські, міські та приміські території. Дія Конвенції поширюється на землі, внутрішні води та морські акваторії, звичайні або деградуючі ландшафти, а також ландшафти, які можна вважати унікальними.

Основним аспектом Конвенції є активна роль, яку вона відводить суспільству у спостереженні та оцінці ландшафту. Тому підвищення громадської свідомості відіграє важливу роль для залучення населення до врегулювання питань, пов’язаних з впливом та охороною ландшафту.

ландшафти Украіни 3Конвенція ратифікована Україною у вересні 2005 року.

В Конституції України проголошено, що багатство природних ландшафтів є надбанням українського народу, його природною спадщиною і має служити нинішньому та майбутнім поколінням.

Для захисту та збереження унікальних українських ландшафтів, без яких неможливо уявити українську ідентичність, історію і природу – українського степу, Всеукраїнська екологічна ліга ще у 2011 році Всеукраїнська екологічна ліга долучилася до всеукраїнської громадської кампанії «Збережемо українські степи!».

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи