Версія для друку
6 жовтня – Всесвітній день охорони місць існування

Всесвітніи день охорони місць існування3День охорони місць існування, який був затверджений у 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої фауни і флори і природних місць існування в Європі Бернської конвенції, відзначають у всьому світі.

Людина своєю діяльністю вже давно впливає на природу, змінюючи її. З кожним роком у світі дедалі більше територій переходять до розряду сільгоспугідь, пасовищ, зазнають змін у зв’язку зі зростанням міст, видобутком корисних копалин, будівництвом промислових підприємств та інших господарських об’єктів.

Всесвітніи день охорони місць існування2За 19 століть нашої ери на земній кулі зникло 150 видів ссавців, в основному великих, і 139 видів птиць. Кожен зниклий вид – дуже велика втрата. Все, що зникає у тваринному світі – втрачається назавжди.

день охорони місць існування2Це призводить до того, що суттєво змінюються, а то й цілком знищуються, місця існування чисельних популяцій рослин і тварин. Щодня, внаслідок згубного впливу людства на довкілля, безповоротно зникають окремі біологічні види. Сьогодні під загрозою зникнення знаходяться понад сім тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослин. Повсякчасне зростання загрози знищення тваринного та рослинного світу в нашій країні.

день охорони місць існування4Людина навчилася дуже багато чого: вирвалася в космос, долетіла до Місяця, але вона не зможе знову створити тура, мандрівного голуба або стеллерову корову. Все, що зникає в тваринному світі, – зникає назавжди.Всесвітніи день охорони місць існування1

Всесвітній день охорони місць проживання заснований для того, щоб нагадати людству про те, що ми, люди, є лише частиною природи, ми живемо і розвиваємося за її законами.

Тому закликаємо будувати своє життя так, щоб зберегти і передати майбутнім поколінням все розмаїття і красу тваринного і рослинного світу нашої планети!