Версія для друку
День без автомобілів
Щороку 22 вересня відзначають Міжнародний день без автомобілів (World Carfree Day). Мета Дня – привернути увагу до проблеми забруднення атмосферного повітря транспортними засобами, знизити рівень концентрації відпрацьованих газів у міському повітрі, зменшення шумового навантаження, сприяти розвитку альтернативних видів пересування. У цей день у багатьох країнах світу люди замість власних авто в цей день використовують громадський транспорт, електротранспорт, велосипеди чи взагалі на день стають пішоходами.
 
День без автомобілів 4
 
Уперше День без автомобіля був проведений у Швейцарії в 1973 році, коли влада країни у зв’язку з паливною кризою закликала громадян відмовитись на декілька днів від автомобілів. У 1997 році першу загальнонаціональну «безавтомобільну» акцію провела Велика Британія. Наступного року до неї долучилася і Франція. До 2001 року до руху офіційно приєдналися понад тисяча міст у 35 країнах світу, зокрема, в Японії, Бразилії та Канаді.
 
авто
 
Одним з тематичних напрямів роботи Всеукраїнської екологічної ліги є дослідження впливу транспорту на стан довкілля та здоров’я населення (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../ekolohizatsiia.../transport ).
До повномасштабного вторгнення росії автомобільний транспорт був одним з основних джерел забруднення атмосферного повітря в Україні. Вихлопні гази автомобілів в своєму складі містять: чадний та вуглекислий газ, оксиди азоту, вуглеводні, сажу, бензопірен та важкі метали. Надмірне користування автомобілями є однією з основних причин утворення парникового ефекту за рахунок емісій діоксиду вуглецю (СО2) внаслідок спалювання пального.
Забруднення повітря транспортом
День без автомобілів в Україні офіційно не відзначається. Проте такі акції проходять за ініціативи й підтримки громадськості та місцевих органів влади в окремих містах України.
Долучайтесь до акції. Дбаймо про довкілля разом!
Джерела: сайт ВЕЛ, мережа інтернет
Фото: мережа Інтернет