Версія для друку
6 серпня – День дій за заборону ядерної зброї

6 серпня ядерна зброя1У цей день, 6 серпня 1945 р., американська авіація піддала атомному бомбардуванню японське місто Хіросіма. Вперше в історії ядерна зброя була застосована проти людей і продемонструвала свою жахливу силу. Колосальних відбитків було завдано довкіллю і здоров’ю громадян. Ядерна зброя вважається найбільш небезпечною з усіх видів зброї.

Заборона ядерної зброї 1На сьогоднішній день більшість країн припинили здійснювати ядерні вибухи, проте лабораторні випробовування тривають і надалі.

Наслідки ядерних вибухів, як окремої країни, так і для всієї планети катастрофічні. Адже, навіть на сьогоднішній день можливості захисту від них надто обмежені, а тих хто опиниться в епіцентрі вибуху взагалі неможливо врятуватися. Радіація завдасть непоправної шкоди, як природі, так і життєдіяльності і здоров’ю людей. Все це може призвести до пожеж і епідемій, голоду і мародерства. Підвищені дози радіації призводять до зростання ракових захворювань у людей, патологій у новонароджених, генетичних мутацій. А в результаті великомасштабної ядерної війни відбудеться кліматична катастрофа, і складно навіть уявити, що-десь на Землі вціліє хоч якесь людське співтовариство. Заборону ядерної зброї підтримують 159 країн, але ядерні країни їхньої думки не поділяють.

Заборона ядерної зброї 2

5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією була укладена міжнародна угода про неядерний статус України – Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум). Після підписання Будапештського меморандуму Україна в певний термін відмовилася від всієї ядерної зброї, розміщеної на її території, послідовно і неухильно дотримувала і дотримує зобов’язання не приймати, не виготовляти і не купувати такої зброї. Угода містить пункти, котрі надають Україні гарантії її суверенітету та безпеки.