П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів (International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflicts)

запобігання експлуатаціі6У 2001 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 6 листопада Міжнародним днем запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів (Резолюція 56/4). Приймаючи це рішення, вона враховувала, що шкода, завдана навколишньому середовищу після таких подій, позначається на стані екосистем і природних ресурсів, часто виходить за межі національних територій та стосується не лише однієї держави і не тільки нинішнього покоління. Генеральна Асамблея послалася також на Декларацію тисячоліття ООН, в якій підкреслено необхідність вживати заходів з охорони спільного навколишнього середовища.

Людство завжди рахувало військові втрати за кількістю вбитих і поранених солдатів і мирних жителів, зруйнованих міст та інфраструктури, а довкілля залишалася тихою і непомітною жертвою війни. Для перемоги у війні засипалися колодязі, спалювалися посіви, вщент вирубувалися ліси, знищувалися угіддя і вирізувалась худоба.

запобігання експлуатаціі 1Сьогодні, для України, ця дата має особливе та важливе значення. Наша держава безпосередньо зіткнулася з цією проблемою. Значна територія в зоні проведення бойових дій на сході країни отримала катастрофічну шкоду, в свою чергу стан довкілля серйозно постраждав.

запобігання експлуатаціі1Питання про наслідки російської військової агресії для довкілля України дуже часто піднімається та досліджується експертами Всеукраїнської екологічної ліги. Крім таких найочевидніших наслідків війни у східних регіонах України, як загибель людей, знищення домівок, загальна руйнація та злидні, війна призводить до погіршення економічного стану країни, загрожує навколишньому середовищу, погіршує соціальні умови життя. При цьому увага влади зосереджується на найнагальніших питаннях – фінансування армії, влаштування біженців та надання допомоги пораненим. Але, водночас, потрібно приділяти увагу й іншим можливим наслідкам війни, та вивчати їх комплексно, оскільки проблеми стану довкілля можуть легко перетворитися на загрози соціального характеру. Наприклад, сильне забруднення питної води чи пошкодження потужного промислового об’єкта неминуче призведуть до хвороб і загибелі людей, що, в свою чергу, зумовить проблеми економічного характеру. Саме тому необхідно комплексно підходити до визначення наслідків війни на Донбасі та шляхів їхнього подолання.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи