Субота 20 квіт. 2024
Про евтрофікацію Дніпра
Цвітіння Дніпра влітку, як і багатьох великих і малих річок України, вже стало щорічною проблемою. Всеукраїнська екологічна ліга упродовж багатьох років займається вивченням екологічних проблем водних ресурсів (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../tematychni-napriamy.../voda). Цвітіння води – інтенсивне розмноження синьо-зелених водоростей. Вони присутні і в звичайній воді, тільки в меншій кількості.
 
Дніпро 1
 
Евтрофікація Дніпра в межах Києва
 
Якщо умови для розмноження сприятливі (велика кількість сонячного світла, поживних речовин, досить висока температура), то водорості починають розмножуватися, заповнюючи весь вільний простір.
У період «цвітіння» води концентрація водоростей збільшується та створює враження «біологічного вибуху» величезної сили. Це пояснюється тим, що клітини колоній розмножуються простим поділом з великою швидкістю: подвоєння їх маси вимірюється годинами. Вони пронизують всю товщу води і спливають на поверхню, де утворюють товсту плівку, завдяки якій перехоплюють сонячну енергію, не дозволяючи розвиватися іншим водоростям, заповнюючи сприятливу природну нішу. Через деякий час значні маси водоростей під спекотними сонячними променями починають відмирати, розкладатися, і, звільняючи пігмент фікоціан, забарвлюють воду в синьо-зелений колір та виділяють стійкий неприємний запах. При цьому, у воді накопичуються отруйні продукти розкладання водоростей: індол, скатол, аміак, фенол, складні ефіри і спирти. У зв’язку з цим риби прагнуть залишити місця скупчення водоростей. Проте, не завжди вони встигають це зробити і перебування їх у таких водах закінчується загибеллю.
Основними причинами цвітіння води є скиди стічних вод з очисних споруд міст та селищ. Існуючі технології та конструкції очисних споруд неспроможні ефективно очистити стічні води від фосфатів, що потрапляють у воду із широко розповсюдженими миючими засобами.
Експерти Всеукраїнської екологічної ліги наголошують, що аудит водних ресурсів є нагальним для України. За даними громадської інвентаризації водних ресурсів, яку здійснює ВЕЛ протягом останніх 15 років, є інформація, що близько 10 тисяч річок із 60 тисяч струмків вже не існує. Вони або припинили повністю по всій течії своє існування, або фрагментовані, або перебувають у стані деградації – стан, який не можна назвати не просто добрим, а взагалі станом річки. Це пов’язано з виснаженням водних ресурсів країни: неконтрольованим використанням, забрудненням, незаконним добуванням піску з дна річок.
Дніпро є наочним прикладом не просто безгосподарного ставлення до водних ресурсів, а хижацького винищення головної водної артерії України: сюди скидають мільйони кубів неочищених вод. Комунальні підприємства скидають у річки залишки фосфатних мийних засобів, які спричиняють бурхливе цвітіння водних рослин, які відмирають швидко і відбувається вторинне забруднення.
 
Цвітіння води
 
Цвітіння води
 
мертва риба
 
Мертва риба
 
З початком військового вторгнення росії забезпечення населення якісною питною водою є одним з головних завдань!
Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від Державного водного агентства та басейнових управлінь реалізувати свою діяльність на засадах Водної Рамкової директиви ЄС. Необхідно перейти до практичного застосування інтегрованого управління водними ресурсами, реалізовувати басейновий принцип у водокористуванні та опікуватись збереженням водних об’єктів. Вода – це життя!
Джерело: сайт ВЕЛ
Фото: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи