П'ятниця 19 квіт. 2024
29 липня – День екологічного боргу

День екоборгу 4Сьогодні, 29 липня, людство вичерпає річний запас природних ресурсів (воду, чисте повітря, ґрунт тощо), які планета здатна відновити протягом року. Лише за півроку людство використовує запас ресурсів, розрахований на рік. Саме цьому присвячений День екологічного боргу – день, коли попит людства на природні ресурси перевищує можливості для їх відтворення. Він розраховується для планети в цілому та для кожної країни окремо.

День екоборгу 6В минулому році наслідки пандемії відіграли позитивну роль в зменшенні екологічного сліду на 9,3%. Однак, викиди знову зросли протягом другої половини 2020 року. В цьому році розраховано, що глобальний екологічний слід збільшився на 6,6% порівняно з 2020 роком.

У 2021 році ресурси закінчилися на місяць раніше, ніж торік – в минулому році День екоборгу для планети настав 22 серпня.

День екоборгу 1

Всеукраїнська екологічна ліга закликає всіх приєднатися до флешмобу #MoveTheDate («Перенеси цю дату») – виконання простих рекомендацій допоможе зменшити наш екоборг перед планетою.

День екоборгу 3

Якщо жителі міст по всьому світу стануть вдвічі рідше користуватися власним автомобілем і третину шляху подолають, скориставшись громадським транспортом, а дві третини – проїдуть на велосипеді або пройдуть пішки, День екологічного боргу настане на 12 днів пізніше. Ще 11 бонусних днів людська цивілізація отримає, якщо вдвічі скоротить кількість викинутої у сміття їжі.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи