Вівторок 19 бер. 2024
ВЕЛ вимагає заветувати закон 2289

Ветування закону агрохімікати 1Всеукраїнська екологічна ліга надіслала звернення Президенту України щодо застосування права вето до Закону України «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України», направленого на підпис Президенту України.

ВЕЛ застерігає, що у разі запровадження таких змін, територія України може стати базою для проведення досліджень та випробувань, створених за кордоном і незареєстрованих ніде пестицидів невідомої якості, що може мати негативний вплив на довкілля та здоров’я людей.

Положення, ухваленого Верховною Радою України Закону, суперечить статтям 16 та 50 Конституції України, де гарантується забезпечення в Україні екологічної безпеки, підтримання екологічної рівноваги на її території, збереження генофонду Українського народу та право кожного на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Ветування закону агрохімікати 4Виключення положення про те, що обов’язковою умовою завезення та застосування незареєстрованих в Україні пестицидів є документальне підтвердження їх державної реєстрації в країні, де вони виробляються, із статті 4 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» не відповідає п. 8 преамбули Регламенту ЄС 1107/2009, де передбачено, що «повинно бути забезпечено найвищий рівень захисту людського та тваринного здоров’я, та довкілля, та в той же час захист конкуренції сільського господарства ЄС».

За зверненням ВЕЛ депутати Комітету з питань екологічної політики та природокористування надали свої зауваження до законопроекту № 2289 Комітету з питань аграрної та земельної політики. Свої суттєві зауваження до законопроекту №2289 висловило й Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Комітет з питань інтеграції України з ЄС, у своєму рішенні наголосив, що зазначений законопроект не відповідає праву ЄС, Угоді про асоціацію та зобов’язанням України в рамках СОТ.

Використання нових препаратів у країні-члені ЄС можливе тільки після відповідної реєстрації нового препарату в країні-виробнику члені ЄС. А також за наявності окремого дозволу країни на застосування нових препаратів на її території.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначило, що відміна вимоги документального підтвердження державної реєстрації з країни, де пестициди виробляються призведе до зниження рівня захисту людського та тваринного здоров’я, довкілля, а також призведе до втрати державного контролю за незареєстрованими пестицидами, які будуть завозитись в Україну.

ВЕЛ виступає категорично проти набрання чинності зазначеним Законом, з огляду на прямі і реальні ризики для довкілля, здоров’я і життя громадян України.

ВЕЛ звернулося до Президента України з вимогою дати доручення щодо всебічного аналізу ризиків та загроз для людського здоров’я, збереження біорізноманіття, а також безпечного довкілля у разі набрання чинності зазначеним Законом, а також згідно ст. 94 та 106 Конституції України застосувати право вето до направленого на підпис Президенту України Закону України «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України».

30 червня 2021 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону України «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» (реєстр. № 2289 від 18.10.2019).

16 липня 2021 року зазначений Закон направлено на підпис Президента України.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи