Вівторок 19 бер. 2024
3 липня – Міжнародний день без поліетиленових пакетів (International plastic bag free day)

Без пакетів 3Забруднення пластиком - це глобальна катастрофа, і, на жаль, це техногенна катастрофа. У світовому масштабі, відповідно до даних ООН, у світі щороку споживається 5 трильйонів пакетів, з них переробляють лише 1-3%.

При цьому щорічно до океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластикової тари, в тому числі, й пакетів.

Пластикові відходи щорічно призводять до загибелі 100 тисяч морських мешканців. Перші частинки полімерів дослідники почали витягати зі шлунків птахів ще в 1966 році — за цей час виробництво пластику зросло приблизно в 20 разів.

Без пакетів 5Пандемія COVID-19 серйозно поглибила проблему пластикових відходів. У лютому 2021 року група міжнародних вчених підрахувала, що в епоху коронавірусу по всьому світу щодня викидають 3,4 мільйона одноразових масок, що призводить до утворення понад 1,6 млн тонн пластикових відходів на добу.

Ще у 2012 р. експерти ВЕЛ розробили та внесли на розгляд парламенту декілька важливих законопроектів, один з яких – «Про обмеження виробництва, використання, ввезення та розповсюдження в Україні полімерних пакувальних пакетів довготривалого розкладу».

Без пакетів 1Потреба у законопроектах була зумовлена ситуацією, яка склалася сьогодні в Україні щодо забруднення довкілля. Полімерні пакети становлять близько 9% усіх відходів, які утворює людство, їхнє розкладання супроводжується вивільненням токсичних речовин. 

Три скликання депутатів цю пропозицію ігнорували. І ось, нарешті, 1 червня 2021 р. рішення прийняте – Верховна Рада України ухвалила закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Нинішній варіант закону не враховує багатьох норм, що вже діють у європейських країнах, однак ВЕЛ вітає цей крок і буде готувати нові пропозиції для обмеження одноразового пластику на території України. 

Без пакетів 2Законодавці заборонили розповсюдження надтонких та тонких пластикових пакетів, оксорозкладних пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг. Законом також заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Водночас, заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, що відповідають європейським стандартам. Обіг надтонких пластикових пакетів, які призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка, Закон не обмежує.

Закон набуде чинності 1 січня 2022 року, а вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності, крім окремих його положень.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи