Вівторок 19 бер. 2024
Робоча зустріч з обговорення актуальних екологічних питань Луганської області

Зустріч Луганськ3За ініціативи Всеукраїнської екологічної ліги відбулась робоча зустріч у Луганській ОДА з обговорення актуальних екологічних питань області.

У нараді взяли участь голова ВЕЛ Т. Тимочко, перший заступник голови ОДА О. Смирнов, заступниця голови ОДА з питань агропромислового розвитку, земельних відносин та екології Н. Романенко, директори та працівники департаментів екології, економіки, ЖКГ, координатор регіональних програм Всеукраїнської екологічної ліги, голова громадської організації «Збалансований розвиток – Схід».

Під час наради обговорили пропозиції ВЕЛ до Стратегії розвитку Луганської області до 2027 року, зокрема, щодо можливості внесення окремої стратегічної цілі 5 «Екологічна безпека та охорона довкілля», проблемні питання поводження з побутовими та промисловими відходами, підтоплення територій шахтними водами внаслідок закриття шахт на окупованій території, загрози водозабезпечення, наслідки лісових пожеж та перспективи просвітницької роботи з питань збереження довкілля.

Дискусія показала прагнення управлінців до вирішення в першу чергу економічних та соціальних проблем в області, яка потерпає від наслідків російської агресії. В той же час розв’язання гострих екологічних проблем не має першочергової пріоритетності (втім, це проблема не тільки Луганської області).

Тетяна Тимочко наголосила на необхідності впровадження заходів відповідно до Указу Президента України і рішення РНБО щодо екологічної безпеки.

Зустріч Луганськ2На завершення зустрічі департаменту екології було передано комплект видань ВЕЛ природоохоронного спрямування та тритомну Екологічну енциклопедію.

Під час зустрічі голови ВЕЛ з директором департаменту ЖКГ В. Сураєм було обговорено складні питання підготовки регіонального плану управління відходами, можливості започаткування просвітницької програми в навчальних закладах щодо роздільного збирання відходів.

З головою Луганської ДЕІ А. Гацько визначили проблемні питання, що перешкоджають роботі еко інспекторів – недопуски на перевірки з боку підприємств-забруднювачів, недостатнє матеріально-технічне забезпечення (мало машин, застаріле лабораторне обладнання), а також відсутність сучасного закону про державний контроль.

Цікавою і надихаючою (як не дивно) виявилась зустріч з головою ВЦА міста Щастя.

О. Дунець – професійний військовий, призначений на адміністративну посаду, розуміє, що розв’язати щоденні і дуже складні проблеми техногенно навантаженого, на межі військового зіткнення міста неможливо традиційними управлінськими рішеннями. Управляти – можна, але для відновлення, розвитку потрібні інші підходи.

І це можуть бути засади збалансованого розвитку, який поєднує економічну, соціальну і екологічну складову.

Експерти ВЕЛ підготували пропозиції щодо шляхів поліпшення екологічної ситуації області і внесли їх на розгляд голови Луганської ОДА.

imgonline com ua Compressed RkYgaHfRc8MhJVLz

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи