Вівторок 19 бер. 2024
України не база для проведення досліджень та випробувань незареєстрованих пестицидів

Агрохімікати 1Всеукраїнська екологічна ліга виступає категорично проти ухвалення законопроєкту №2289 «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», за яким транснаціональним хімічним компаніям буде дозволено ввозити на митну територію України незареєстровані у країні їх виробника агрохімікатів, зокрема й пестицидів. 

Сьогодні У Верховній Раді має бути розглянутий у другому читанні цей проєкт закону.

Ми наголошуємо на значних ризиках для українського довкілля та здоров’я людей, що виникнуть у разі прийняття зазначеного законопроекту. Територія України може стати базою для проведення досліджень та випробувань створених за кордоном і незареєстрованих ніде пестицидів невідомої якості, що може призвести до екологічної кризи.

Всеукраїнська екологічна ліга наголошує, що законопроект № 2289 суперечить законодавству ЄС, зокрема Регламенту (ЄС) № 1107/2009 щодо розміщення на ринку засобів захисту рослин.

Агрохімікати 2Законопроєкт суперечить і низці інших регламентів та директив ЄС. Зокрема, Директива 2009/128/ЄC, що встановлює правові основи для діяльності співтовариства з метою досягнення екологічно сталого застосування пестицидів, ставить вимогу забезпечення сприяння проведенню Співтовариством політики високого рівня захисту навколишнього середовища відповідно до принципу сталого розвитку, закріпленого у статті 37 Хартії ЄС (п.23). Про необхідність реєстрації забруднювачів, що базується на загальних обов'язкових правилах, йдеться у ст. 11 Директиви 2000/60/EC.

Якщо депутати дозволять ввозити на нашу територію агрохімії не зареєстрованої у країні-виробнику, то згідно Роттердамської конвенції, відповідальність за використання заборонених речовин буде покладатися на державу Україну. Водночас, нині така відповідальність згідно ст. 11, 12 покладається на Сторону, яка експортує хімічні речовини. Ті ж принципи закладені і у Стокгольмській конвенції.

Всеукраїнська екологічна ліга закликає народних депутатів не голосувати за ухвалення законопроєкту №2289.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи