Вівторок 19 бер. 2024
22 червня – Всесвітній день тропічного лісу (World Rainforest Day)

Тропіч ліс 4У всьому світі, починаючи з 2017 року, щорічно відзначають Всесвітній день тропічного лісу. Це свято засноване екологічною організацією Rainforest Partnership (Партнерство тропічних лісів). 

Девіз Всесвітнього дня тропічного лісу – «Тому, що світ не може чекати!».

Головна мета Всесвітнього дня тропічного лісу – підвищення обізнаності та заохочення дій по захисту тропічних лісів світу. 

Близько половини всіх лісів на нашій планеті припадає на тропічні ліси, які ростуть в Африці, Південно-Східній Азії, Південній і Центральній Америці. Також тропічний ліс зустрічається на Гаваях, островах Тихого океану і Карибського басейну.

Тропіч ліс 1Тропічні ліси поглинають вуглекислий газ, стабілізують кліматичні умови і є джерелом прісної води. Незважаючи на те, що екосистема тропічного лісу займає менше двох відсотків поверхні Землі, тут зустрічаються від 50 до 70 відсотків видів рослин і тварин нашої планети. Однозначно, тропічні ліси життєво важливі для життя на планеті.

Тропіч ліс 2У більшості країн, де ростуть тропічні ліси, незаконні рубки є звичайним явищем і серйозною проблемою. Економічні втрати досягають мільярдів доларів, а екологічний і соціальний збиток незліченний. Сумним наслідком вирубування тропічних лісів є збезлісення і глибокі екологічні зміни. В результаті браконьєрського вирубування мільйони видів тварин і рослин втрачають середовище проживання і, як наслідок, зникають.

Вирубка тропічних лісів призводить до утворення парникового ефекту і, згодом, до глобального потепління. У тропічних лісах також міститься величезна кількість води.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи