Вівторок 19 бер. 2024
5 червня 1992 року – Підписання Конвенції про охорону біологічного різноманіття

5 червня 1992 року – Підписання Конвенції про охорону біологічного різноманіття (Ріо-де-Жанейро, Бразилія)

5 червня Конвенція 5За оцінками вчених, у найближчі 75 років на Землі може зникнути половина наявних видів рослин і тварин. Зникнення деяких видів та цілих екосистем призводить до порушення екологічного балансу в біосфері та зростанню загрози планетарному генетичному фонду. Збереження біорізноманіття має стати одним з найважливіших завдань людства.

5 червня Конвенція 1Конвенція про охорону біологічного різноманіття була прийнята 22 травня 1992 року на спеціальній конференції в Найробі (Кенія) і відкрита для підписання 5 червня 1992 року на Конференції Організації Об’єднаних Націй з довкілля та розвитку в Ріо-де-Жанейро, Бразилія (Саміт «Планета Земля»). Верховна Рада України ратифікувала прийняту на Конференції Рамкову Конвенцію про охорону біорізномангіття 29 листопада 1994 року.

5 червня Конвенція 8

Країни, які приєдналися до Конвенції, мають право розпоряджатися своїми біологічними ресурсами, але несуть відповідальність за їх раціональне використання перед світовою спільнотою. Результатами прийняття Конвенції стало посилення діяльності у сфері охорони біологічного різноманіття на національному і міжнародному рівнях.

77Географічне положення України, її фізико-географічні та кліматичні умови сприяли формуванню багатого рослинного і тваринного світу. На її території налічують понад 70 тисяч видів живих організмів і, за прогнозами науковців, ще близько третини видів (в основному, безхребетні) залишаються невідомими. Участь України, як країни-сторони Конвенції, в збереженні біологічного різноманіття у світі та на власній території реалізується шляхом виконання міжнародних програм та договорів, формування національної стратегії збереження та збалансованого використання біорізноманіття, розвитку законодавчої бази в цій галузі відповідно до світових тенденцій.

5 червня Конвенція 4

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи