Версія для друку
28 жовтня 1982 року – Прийняття Всесвітньої хартії природи (Нью-Йорк, США)

Хартія Природи6У Всесвітній хартії природи, схваленій на Генеральній Асамблеї ООН, були визначені загальні принципи поведінки держав і народів стосовно навколишнього середовища:

  1. Природу потрібно поважати та не порушувати її основні процеси.
  2. Генетична основа життя не повинна бути в небезпеці; рівні популяції життя всіх життєвих форм, диких і домашніх, повинні бути принаймні збережені на рівні, необхідному для виживання, потрібні для цього середовища існування потрібно охороняти.Хартія Природи4
  3. Ці принципи охорони природи застосовуються для всіх частин земної поверхні, суші та моря; особливий захист повинен бути наданий унікальним районам, типовим представникам усіх видів екосистем і середовищам існування всіх рідкісних видів або видів, що зникають.
  4. Екосистеми та організми, а також земні, морські й повітряні ресурси, що використовуються людиною, повинні управлятися таким чином, щоб можна було забезпечити й зберегти їхню оптимальну продуктивність, але без втрат для цілісності тих екосистем або видів, з якими вони існують.
  5. Хартія Природи3Природа повинна бути захищена від деградації, спричиненої війною чи іншими ворожими діями.

Всесвітня хартія природи визначила пріоритетні напрями екологічної діяльності міжнародної спільноти і вплинула на подальше формування екологічної політики держав світу.

Хартія Природи8