П'ятниця 29 бер. 2024
Всеукраїнська екологічна ліга вітає Продовольчу та сільськогосподарську організацію ООН (ФАО) із 75-ю річницею!

ФАО 75 3Ми разом з вами відзначаємо цю поважну дату та всесвітній день продовольства.

Дякуємо ФАО за багатолітнє партнерство та можливість разом реалізовувати корисні програми для підтримки харчової безпеки.

ФАО є спеціалізованою установою ООН, яка очолює міжнародні зусилля по боротьбі з голодом. Мета – забезпечити продовольчу безпеку для всіх і гарантувати регулярний доступ населення до високоякісної їжі. ФАО, яка має понад 194 держав-членів, працює більш ніж в 130 країнах по всьому світу, вважає, що кожна особа може зіграти свою роль в ліквідації голоду.

Саме завдяки колективним діям Всесвітній день продовольства є одним з найважливіших днів в календарі ООН. Сотні подій і інформаційно-просвітницьких заходів об’єднують уряд, бізнес, громадські організації, засоби масової інформації, селища та міста. Вони сприяють загальній обізнаності і діям заради тих, хто страждає від голоду, і заради того, щоб забезпечити повноцінне харчування для всіх.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРОДОВОЛЬСТВА 2020 РОКУ, в який відзначається 75-та річниця ФАО, відбувається у винятковий час, коли всі країни в світі борються з широкими наслідками глобальної пандемії COVID-19. Прийшов час зрозуміти, яке майбутнє нам необхідно будувати разом.

У всіх нас є можливість саме у #WorldFoodDay розповісти про свої персональні дії з обізнаності щодо безпеки харчування, запобігання голоду.

https://youtu.be/KQZFqakBw04

ФАО 75 2ЩО ВИ МОЖЕТЕ ЗРОБИТИ?

Кожен з нас грає важливу роль в тому, щоб зробити поживні продукти доступними, у всьому продовольчому ланцюжку, а значить, і ви теж! Вивчіть список повсякденних дій від ФАО, щоб стати героєм продовольчого фронту і зробити так, щоб правильне харчування і екологічно звички стали способом життя.

Поняття «споживачі» насправді дуже широке, це не лише споживання їжі. Ви маєте можливість вплинути на те, які саме продукти виробляються, якщо робите свій вибір на користь здорової їжі, що, в свою чергу, сприяє більшій стійкості продовольчих систем.

Ось список повсякденних дій, які допоможуть стати героєм продовольчого фронту і зробити повноцінне харчування частиною способу життя.

ОБИРАТИ ЗДОРОВЕ ТА РІЗНОМАНІТНЕ

Здоровий раціон харчування сприяє здоровому способу життя. Коли ми вирішуємо споживати різноманітну їжу, ми сприяємо тому, щоб вироблялося більше різноманітних продуктів. Це корисніше не тільки для нашого організму, але і для ґрунтів, довкілля, оскільки різноманітне харчування сприяє збереженню біорізноманіття.

СТВОРЮВАТИ ПОЗИТИВНИЙ ВПЛИВ

Ви можете скористатися платформою соціальних мереж для пропаганди здорових звичок у харчуванні та споживанні. Ви можете змусити людей говорити про такі події, як Всесвітній день продовольства, скориставшись офіційним хештегом #WorldFoodDay. Не користуєтесь інтернетом? Усне слово поширюється швидко і може бути настільки ж ефективним!

БРАТИ УЧАСТЬ В ІНІЦІАТИВАХ

Кожен може стати підтримкою для героїв продовольчого фронту. Не пропустіть можливості стати волонтером у ваших місцевих ініціативах, пов’язаних із харчовими продуктами. Це прекрасний спосіб долучитися до колективних дій і підтримати тих, кому не вистачає їжі.

ФАО 75 1

ВІДДАВАТИ ПЕРЕВАГУ МІСЦЕВОМУ

По можливості, підтримайте героїв продовольчого фронту, купуючи свіжу місцеву продукцію, наприклад, на фермерському ринку в вашому населеному пункті. Цим ви допомагаєте дрібним фермерським господарствам, які виробляють продовольство, і вашій місцевій економіці, а також сприяєте різноманітності вирощуваних сільськогосподарських культур.

ВИБИРАТИ СЕЗОННЕ

Чи знаєте ви, що знижуєте свій вуглецевий слід, коли купуєте сезонну продукцію? Коли продукт в одній частині світу виявляється поза сезоном, його доводиться імпортувати і везти здалеку, перш ніж він надійде на ваш місцевий ринок. А сезонна продукція буде більш зрілою, смачною і поживною!

ВИРОЩУВАТИ ЇЖУ ВДОМА

Якщо у вас біля будинку є бодай один клаптик зелені, сад поблизу або балкон, де є місце для квіткових горщиків, ви можете навчитися вирощувати свої власні фрукти, овочі і зелень. Так ви багато дізнаєтеся про виробництво продовольства, і станете більше цінувати ту працю, яка йде на те, щоб виростити продукцію.

ПОВАЖАТИ ПРОДОВОЛЬСТВО І ГЕРОЇВ ПРОДОВОЛЬЧОГО ФРОНТУ

Продовольчі втрати і харчові відходи можуть утворюватися на будь-якому етапі продовольчої системи, але як тільки їжа виявилася на столі – все залежить від вас. Навчившись правильно зберігати нез’їдене, щоб використовувати в приготуванні їжі на наступний день, ви збережете абсолютно відмінні продукти та знизите власний вуглецевий слід.

https://youtu.be/toTCMMy5O18

ФАО 75 4ПІДТРИМАТИ ІНІЦІАТИВИ РОЗВИТКУ

Підтримуючи ініціативи розвитку, наприклад програми шкільних обідів і харчування у себе в місті або селі, ви підвищуєте обізнаність про важливість правильного харчування і сприяєте здоровому харчуванню через освіту.

ПІДТРИМАТИ ПІДПРИЄМСТВА, ЗАЙНЯТІ В ПРОДОВОЛЬЧОМУ СЕКТОРІ І В РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ ПРОДУКТАМИ ХАРЧУВАННЯ

Кожен може стати активістом і почати чинити тиск на уряд, підприємства приватного сектора і директивні органи, щоб змусити їх перетворити наші продовольчі системи, роблячи вибір здорових продуктів більш привабливим і доступним; забезпечувати гідну зайнятість і захист, ділитися інноваційними технологіями.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРОДОВОЛЬСТВА 2020 РОКУ – дізнайся більше та зроби власні кроки задля продовольчої безпеки!

http://www.fao.org/world-food-day/take-action/en/

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи