П'ятниця 29 бер. 2024
Перші вихідні жовтня – Міжнародні дні осінніх спостережень за птахами

Птахи9Щороку, у перші вихідні жовтня, проводяться міжнародні осінні спостереження за мігруючими птахами. Цього року вони припали на 3-4 жовтня. EuroBirdwatch (Європейські спостереження за птахами) є частиною World Birdwatch – світової ініціативи, започаткованої 1993 року BirdLife International.

Птахи7Перший World Birdwatch мав на меті сприяти посиленню інтересу громадськості до природи та допомогти усвідомити її важливість через спостереження за птахами. Нині World Birdwatch перетворився на регулярну подію, яка проходить у світі що два роки. Натомість EuroBirdwatch, як успішне продовження World Birdwatch, проходить у Європі щорічно.

Птахи2Міжнародні дні осінніх спостережень за птахами – це щорічна подія, котра об’єднує тисячі заходів у багатьох країнах. Учасники днів спостережень рахують птахів у своїх пунктах спостережень і через національні центри повідомляють дані до Єдиного європейського центру обліку, який цього року базуватиметься в Нідерландах, у Товаристві охорони птахів Нідерландів. В Україні центр EuroBirdwatch знаходиться в Українському товаристві охорони птахів.

Птахи8Популярність птахів зростає, проте й досі нагальними залишаються питання їх охорони.

EuroBirdwatch також пропагує кампанію «Народжені мандрувати» (Born to Travel) з порятунку птахів, котрі мігрують між Європою та Африкою. Під час своїх щорічних мандрівок мігруючі птахи залежать від багатьох середовищ існування, а отже й численних загроз. Наприклад, інтенсивне сільське господарство Європи, зведення лісів в Африці й браконьєрство в Середземноморському регіоні – усі ці фактори разом зменшують шанси на виживання.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи