Четвер 28 бер. 2024
Світла пам’ять, вічна пам’ять...

Кондратюк2Пішов з життя Володимир Андрійович Кондратюк – багаторічний голова Наукової ради Тернопільської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги, доктор медичних наук, професор Тернопільського національного медичного університету імені І. Горбачевського.

Всеукраїнська екологічна ліга висловлює щирі співчуття рідним та близьким Володимира Андрійовича.

Володимир Андрійович Кондратюк (нар. 14 лютого 1936р., смт Чорний острів, Хмельницька область) – український вчений у галузі медицини (гігієна). Доктор медичних наук (1990), професор (1991).

«Моєю філософією життя є чесна щоденна робота. Стараюсь жити сьогоднішнім днем, тому що завтра вже буде пізно, буде щось нове, інше. Час плине дуже швидко, тому треба встигнути зробити якомога більше» – казав Володимир Андрійович.

Кондратюк3Народився В.А. Кондратюк в сім‘ї службовців, батько був лікарем. У 1953 році Володимир Андрійович закінчив Підволочиську середню школу та вступив до Львівського державного медичного інституту. Вибір санітарно-гігієнічного факультету певною мірою був обумовлений спеціальністю і авторитетом батька, який в той час працював головним санітарним лікарем Підвочиського району.

Молодого кандидата медичних наук у грудні 1964 р. прийняли на роботу асистентом кафедри гігієни Актюбинського державного медичного інституту, де він і пропрацював майже два роки. У Казахстані він зустрів і покохав свою майбутню дружину, теж лікаря, Нелю Григорівну. І все ж дуже хотілося повернутися на неньку Україну. Відтак за першої нагоди Володимир Андрійович уже з дружиною і донькою Оленкою в 1966 році переїхали у Тернопіль, де 9-ий рік як був створений і функціонував Тернопільський державний медичний інститут. Був зарахований на посаду асистента кафедри гігієни. З тих пір він постійно працював на різних посадах спочатку в інституті, потім в академії та в університеті, успішно просуваючись по службових щаблях.

У 1978 р. Володимира Кондратюка було вибрано за конкурсом на посаду доцента кафедри соціальної гігієни і ОЗО з курсом гігієни. В 1990 році був призначений професором кафедри загальної гігієни (у 1991 р. йому присвоєно вчене звання професора цієї кафедри), а у 1995 р. став її завідувачем. З 2000 р. продовжив працювати професором цієї ж кафедри, а з 2002 р. знову очолив її і керував ще протягом 2 років.

Кондратюк4Як одного з найдосвідченіших гігієністів України професора В.А. Кондратюка було призначено експертом ВАК України. За результатами проведених професором В.А. Кондратюком досліджень було затверджено 25 гігієнічних нормативів вмісту шкідливих речовин у питній воді. Отримані наукові матеріали та ідеї було використано в одній докторській та п'яти кандидатських дисертаціях.

Значне місце у його житті займає створення підручників та посібників. За редакцією професора В. А. Кондратюка і у співавторстві випущено два підручника, два посібника і один довідник, а також написано понад 250 науково-педагогічних статей та отримано 6 патентів на винаходи. У трудовій книжці професора В. А. Кондратюка не достало місця для запису про всі подяки та нагороди за досягнення протягом понад півстолітньої практичної та науково-педагогічної роботи.

Кондратюк5

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи