Версія для друку
ВЕЛ виступає проти рішення уряду про перенесення Держекоінспекції до Кривого Рогу

ДЕІ повітряНещодавно Комітет з питань екологічної політики та природокористування своїм рішенням рекомендував Верховній Раді України повернути проєкт Закону про державний екологічний контроль (реєстр. № 3091 від 19.02.2020) на доопрацювання у Комітет для внесення його на повторне перше читання.

А наприкінці серпня Кабінет міністрів України протокольним рішенням доручив Мінідовкілля, Мінфіну, Мін’юсту, Держекоінспекції, Національному агентству з державної служби, Фонду держмайна опрацювати питання щодо можливості розміщення центрального апарату Держекоінспекції у м. Кривому Розі Дніпропетровської області та за результатами подати в установленому порядку Кабінетові міністрів узгоджені пропозиції. Відповідальним за підготовку узгоджених пропозицій визначено Міндовкілля.

Здавалося б – парадокс: депутати з парламентського екокомітету, до того ж, його ініціатори, розуміючи нагальність реформування системи екологічного контролю, замість ініціювати прийняття, вносять рекомендацію доопрацьовувати законопроєкт. А уряд рішенням про зміну дислокації Держекоінспекції паралізує діяльність органу державного нагляду і контролю.

ДЕІ пестицидиСкладається враження, що перенесення апарату ДЕІ у високих владних кабінетах розглядають важливу складову усієї реформи – її яскраву обгортку для широкого загалу. Ця обгортка нині виглядає і певним вимушеним кроком, приуроченим до виборів місцевих органів влади.

У липні минулого року, підчас поїздки до рідного міста, президент Володимир Зеленський, наслухавшись скарг земляків, заявив про доцільність перенесення Міністерства екології до Кривого Рогу. Досить скоро, упевнившись у нереалістичності обіцянки, Мінекології ліквідували, а його підрозділи причепили до Міненерго.

Всеукраїнська екологічна ліга та інші громадські організації вимагали відновлення міністерства захисту довкілля.

Модифікований орган прожив недовго – через 9 місяців його ліквідували і відновили status quo. Тепер про перенесення самого міністерства вже ніби то й забули. Але ж криворіжцям треба щось запропонувати. Забруднене викидами повітря, засолений Інгулець, брудна Саксагань і хвороби нікуди ж не поділись. А тут нові вибори грядуть. От і з’явилась ідея з переселенням ДЕІ. Але жодного результату такі переселення не дадуть. Тут потрібні інші рішення, зокрема ухвалення нового закону про екологічний контроль і відповідних урядових нормативних актів. А от з цим, якраз, все складно.

З одного боку, законопрєкт критикують з усіх сторін. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради громадськість, науковці, фахівці, зацікавлені у реалізації конституційних норм про екологічну безпеку, безпечне для життя і здоров’я довкілля, а також обов’язку кожного не заподіювати шкоду природі та відшкодовувати завдані збитки (статті 16-та, 50-та, 66-та Конституції України).

ДЕі водаЗ іншого боку, промисловці та чиновники створили найпотужніше лобі незацікавлених у впровадженні змін. Реформа передбачає зосередження функцій екоконтролю в одному органі. Проти цього виступають органи влади, які будуть позбавлені цих функцій. Дефіцит державних коштів для забезпечення нового органу необхідною матеріально-технічною базою – ще один виклик реформі. Отже, держоргани, що розподіляють дефіцитні бюджетні кошти, краще відмовляться від реформ, аніж засукають рукави для пошуку ресурсу. Бізнесструктури, зацікавлені у відсутності чи неефективності контролю. Той, хто звик отримувати легкий прибуток шляхом незаконного використання природних ресурсів та забруднення довкілля, кістьми ляже задля збереження наживи.

Якщо ж реформа не відбудеться, Україна приречена до занепаду (деградації) природного середовища і як наслідок – підвищення рівня захворюваності та смертності населення. Держава змушена буде здійснювати додаткові видатки з бюджету не на сталий розвиток, а на усунення наслідків руйнівного впливу на довкілля.

Контроль за навколишнім середовищем у нинішньому вигляді є неоперативним та недієвим. Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», у результаті внесених змін, не дозволяє належним чином здійснити екологічний контроль. Необхідність повідомляти суб’єкту дату та час перевірки, необхідність отримувати звернення для вжиття заходів контролю, отримувати згоду на перевірку від органу вищої інстанції призвела до повного вихолощення функції контролю. А недопуски інспекторів Державної екологічної інспекції на підприємства свідчать про цілковиту безкарність забруднювачів.

ДЕІ відходиЧи поліпшиться стан довкілля Кривого Рогу від того, що там розмістять центральний апарат Державної екологічної інспекції? – Питання риторичне. Центральний апарат не матиме повноважень здійснювати контроль за викидами і скидами. Це функції територіального органу – Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області та її інспекторів, які там, на місці і працюють нині. Інша справа – якість їх роботи. Але переміщення центрального апарату ніяк не вплине на їх діяльність. Тут потрібно змінювати правові засади діяльності ДЕІ, наповнювати його реальними механізмами впливу, а також під нові повноваження залучати працівників з новим мисленням, які будуть працювати у держструктурі не для власного збагачення, а задля довкілля.

Враховуючи останні події навколо реформи державного екологічного контролю, можна передбачити, що і процес перенесення центрального апарату ДЕІ, і сама реформа будуть відтерміновані. Про перенесення після виборів і не згадають, а реформа, за різних сценаріїв, затягнеться за оптимістичним сценарієм на півроку, а за песимістичним – доки грім не гряне.