Версія для друку
День екологічного боргу – що це і коли відзначають?

день екоборгу 2020 3День екологічного боргу настає тоді, коли кількість використаних ресурсів перевищує той обсяг, який Земля здатна відновити за рік.

Ідею відзначати День екологічного боргу (Earth Overshoot Day) вперше озвучила Всесвітня мережа екологічного сліду (Global Footprint Network), щоб привернути увагу до проблеми ненормованого витрачання природних багатств планети.

Чим раніше настає день екоборгу, тим більше ми заборгували планеті і майбутнім поколінням, і навпаки, чим ближче до кінця року зміщується дата, тим борг менше.

день екоборгу 2020 1Кожна країна «позичає» у планети зі своєю швидкістю, тому день екологічного боргу припадає на різні дні. В Україні день екоборгу в цьому році настає 24 липня, для планети День екоборгу настане пізніше – 22 серпня.

день екоборгу 2020 2В цьому році при визначені екологічного сліду були враховані наслідки пандемії коронавируса. Global Footprint Network об'єднала найнадійніші дані і сформувала найбільш розумні припущення для оцінки поточної ситуації з ресурсами людства. Дослідницька група дійшла до висновку про скорочення світового екологічного сліду на 9,3% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Визначити власний екологічний борг можна за допомогою калькулятора екосліду