Субота 20 квіт. 2024
18-19 вересня експерти Всеукраїнської екологічної ліги були учасниками Міжрегіональної науково-технічної конференції «Функціонування та сталий розвиток системи моніторингу довкілля в умовах проведення ООС» у місті Краматорськ
DSCF715618-19 вересня експерти Всеукраїнської екологічної ліги були учасниками Міжрегіональної науково-технічної конференції «Функціонування та сталий розвиток системи моніторингу довкілля в умовах проведення ООС» у місті Краматорськ. До конференції долучились учасники із Донецької, Луганської, Харківської, Київської та інших областей.
 
Сергій Натрус, директор департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОДА, підвів підсумки функціонування вже існуючої системи моніторингу, а також розповів про наміри впровадження системи автоматизованого контролю стану поверхневих вод, яка дозволятиме у режимі онлайн відстежувати якість води у річках області.
 
Тетяна Валентинівна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, під час свого виступу відзначила серйозність існуюючих екологічних проблем Донбасу, зумовлених надмірним техногенним навантаженням. Особливу увагу слід зосередити на територіях, де проводяться військові дії. Надзвичайну загрозу сьогодні становлять процеси затоплення шахт на окупованій території, шахтні води з яких, внаслідок нахилу поверхні, стікають на територію, підконтрольну Україні. Тетяна Валентинівна наголосила на терміновій необхідності прийняття управлінських рішень та профілактичних дій для вирішення проблем затоплення, тому що десятки тисяч людей Донецької області можуть втратити можливість проживати у екологічно безпечному для життя і здоров’я середовищі. Наразі Всеукраїнська екологічна ліга готує аналітичний документ з проблематики неконтрольованого затоплення шахт з метою розроблення подальших рекомендацій для попередження екологічної катастрофи Донецької області.DSCF7176
 
В рамках Конференції, учасниками було відвідано стаціонарний пост контролю атмосферного повітря та продемонстровано пересувну екологічну лабораторію, де Яковлєв Євген Олександрович, доктор технічних наук, професор Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України, звернув увагу на актуальність проведення таких досліджень безспосередньо в зонах видобутку корисних копалин. 
 
DSCF7215Не менш важливим аспектом сталого розвитку регіону є екологічно безпечне поводження з відходами різних класів небезпек та рекультивація полігонів сміттєзвалищ. Саме це питання обговорювала Кальницька Діана Дмитрівна, експерт ВЕЛ з питань екологічної безпеки, під час відвідування КП «Донецький регіональний центр поводження з відходами». Лише система ефективного управління дасть змогу мешканцям області зменшити антропогенне навантаження на екосистему. Присутніх вразила спеціалізована техніка з утилізації відпрацьованих ламп, що містять ртуть, яка є єдиною в Україні і здатна переробляти до 5 тисяч люмінісцентних ламп на годину. DSCF7151
 
Морозова Тетяна Василівна, Голова наукової ради ВЕЛ, кандидат біологічних наук, доцент кафедри безпеки життєдіяльності НТУ, під час візиту до РЛП «Краматорський» виділила перспективи біомоніторингу в зоні проведення ООС.
 
Cучасна флора і фауна потерпає від постійної урбанізації територій, як наслідок чисельність видів різко скорочується. Цей факт констатував Рак Олександр Олексійович, кандидат біологічних наук, науковий співробітник відділу природної флори Національного ботанічного саду ім. М.М.Гришка. За його словами, окупація територій Донецької області порушила природний екологічний баланс. Втрата біологічного різноманіття є однією з глобальних проблем, тому необхідно враховувати існуючу загрозу у планах розвитку регіону і держави в цілому.
 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи