Версія для друку
ОЧИЩЕННЯ БІЛОЗЕРСЬКОГО РАЙОНУ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ВІДХОДІВ

У листопаді 2019 року починаються роботи із збирання, перезатарювання та перевезення невідомих і непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (пестицидів). Ці заходи істотно зменшать негативний вплив на навколишнє середовище. Небезпечні відходи будуть вивезені за межі України для безпечної утилізації на спеціалізованому заводі TREDI SECHE Group Франція.

• Початок робіт: 07.11.2019
• Місце проведення робіт: Херсонська область, Білозерський район, село Дніпровське

Виконання даних робіт буде здійснюватись в рамках Договору №48 від 25 жовтня 2019 року між Департаментом екології та природних ресурсів Херсонської обласної державної адміністрації і С.І. Груп Консорт ЛТД (S.I. Group Consort Ltd) для реалізації першочергових природоохоронних заходів на території області у 2019 році за рахунок фінансування з обласного фонду охорони навколишнього середовища.

Загальний обсяг небезпечних відходів, який підлягає перевезенню, утилізації або видаленню становить 110 тонн.
Термін закінчення робіт: до 20.12.2019 р.

Відповідно до Договору передбачено:
- виконання всіх робіт відповідно до вимог законодавства України, міжнародних договорів, законодавства Європейського Союзу та законодавства країн, через які буде здійснюватись транспортування, а також норм міжнародного права;
- дотримання всіх процедур у відповідності до міжнародної Базельської конвенції про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх видаленням;
- своєчасне виконання робіт з екологічно безпечного збирання, перезатарювання, транскордонного перевезення невідомих, непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин з місць тимчасового зберігання в місця утилізації чи видалення;
- забезпечення утилізації чи видалення всієї тари, в якій зберігалися або транспортувалися небезпечні відходи;
- забезпечення перезатарювання небезпечних відходів та тари від них у сертифіковану герметичну, закриту тару (придатну для тимчасового зберігання відходів та безпечного перевезення, у тому числі міжнародного).

Довідково.
За офіційними даними, отрутохімікатів, непридатних для використання в сільському господарстві, в Україні налічується близько 22 тис. т. Проте, коли справа доходить до перезатарювання або вивезення з метою утилізації, виявляється, що пестицидів набагато більше, ніж зазначено в офіційних звітах. Точну кількість несанкціонованих звалищ не може назвати ніхто. Пестициди часто зберігають у неналежному стані, без охорони. Іншими словами – вони потрапляють спочатку в ґрунт, потім у продукти харчування і врешті-решт у наші організми, в яких і накопичуються. Отруйна спадщина радянських часів дісталася кожній українській області.

Щороку в світі близько 25 мільйонів сільськогосподарських робітників отруюються пестицидами. Безпосередній вплив на людину проявляється в ураженні печінки та зміні її функцій, захворюванні центральної нервової, серцево-судинної та дихальної систем. Пестициди також негативно впливають на репродуктивну функцію людини.
Особливо небезпечними є пестициди, у яких закінчився термін дії.

Місця стихійних звалищ непридатних до використання пестицидів є джерелом локальних забруднень, оскільки без належного зберігання ці речовини просочуються у ґрунт та отруюють довкілля, а також призводять до хвороб та загибелі місцевих видів рослин і тварин.

Під час обробки полів пестицидами гинуть комахи-запилювачі, птахи та ссавці, багато з яких приносять користь фермерам (їжаки, хижі птахи, бджоли) або занесені до Червоної книги України (малий білолобий гусак, сірий та степовий журавлі, горностай та ін.).

Однією з найнебезпечніших особливостей пестицидів є їхня здатність до накопичення в живих організмах та міграції трофічним ланцюгом – після надходження в навколишнє середовище пестициди обов’язково потрапляють в людський організм.

Всеукраїнська екологічна ліга має надію, що подібні роботи будуть продовжені у інших областях України. Небайдужі громадяни, громадські організації та засоби масової інформації зацікавлені у відстеженні прогресу кожної області у вищеописаній діяльності.