П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Збережи первоцвіт

pervocvit logoКожного року Всеукраїнська екологічна ліга проводить природоохоронну акцію «Збережи первоцвіт»

Щороку наприкінці зими та на початку весни в Україні внаслідок незаконного збирання та продажу знищуються мільйони ранньоквітучих рослин. На ринках, вулицях та площах наших міст з’являються продавці перших квітів, що нагадують нам про наближення весни. На жаль, не всі усвідомлюють, якої непоправної шкоди завдано природі, адже ці види рослин є рідкісними або зникаючими.
Зривання первоцвітів наносить велику шкоду довкіллю. Це не дає можливості рослинам утворити насіння. Зірвати стеблину з трьома первоцвітами означає, що загинуло 45–60 насінин. І, як наслідок – відсутність нових квітів. Для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина, необхідно 7–8 років. Сам процес проростання насіння є тривалим і складним.

Продавати дикорослі рідкісні види рослин заборонено відповідно до ст. 9 Закону України «Про рослинний світ», Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» (ст. 88). 

213213213221

Торгівля дикорослими рослинами, не залежно від того – були вони зібрані торговцями власноруч чи ні, заборонена – і крапка. Такі реалізатори первоцвітів намагаються показати поліцейським довідки, видані якимись селищними радами, – мовляв, вони самі вирощують такі рослинки і мають право виставляти їх на продаж. Чомусь ніхто не акцентує на тому, що ці довідки оформлюються за окрему доплату, що вони є додатком до протоколів, які складуть поліцейські, та що за торгівлю навіть оформленими в сумнівний спосіб рослинами поза межами ринку передбачена відповідальність.

За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Дії щодо незаконного придбання та збуту об’єктів рослинного світу, вчинені щодо об’єктів  рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу.DY64j jW4AAM8ef

Також у нашій державі чомусь ніхто особливо не нагадує про те, що черемша “дикий часник” також переходить у розряд специфічних первоцвітів. За її продаж передбачений штраф у 62 гривні за листок.

Крім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини передбачена відповідна компенсація за її знищення: 

 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи