Вівторок 19 бер. 2024
Всеукраїнська екологічна ліга закликає відмовитись від традицій, які шкодять Природі

ЯлинкиДо новорічних свят тільки у Київ завозять до 500–700 тисяч зрубаних ялинок та молодих сосен. Понад 50 000 із них залишаються непроданими і просто викидаються – сотні тисяч дерев опиняються на сміттєзвалищах.

Також у продажу є величезна кількість незаконно зрубаних браконьєрами дерев.

ялинка10Тим українцям, які виступають за дбайливе ставлення до Природи, можна порадити альтернативні варіанти створення святкової атмосфери – зробити новорічні букети з хвойних гілок, придбати штучну ялинку та – заздалегідь подбати про Дідуха.

В дохристиянські часи традиційним святковим символом на Новий рік тривалий час була не зелена ялинка, а «дідух». Виготовляли його з першого зажинкового снопа – із жита чи пшениці; або овсу, прикрашали калиною, різнокольоровими стрічками та квітами. Дідух є оберегом та символом урожаю, добробуту, багатства, поваги до власного роду..

ялинка5Всеукраїнська екологічна ліга вже протягом 20 років виступає проти вирубування живих дерев у передноворічний період.

ялинка12У грудні проходить традиційна акція Всеукраїнської екологічної ліги «Збережи ялинку». Мета акції – схилити громадян України відмовитися від передноворічного винищення хвойних дерев та показати шкідливі наслідки передноворічного вирубування хвойних дерев. Акція спрямована не тільки на попередження незаконної рубки сосен та ялин, а й на формування громадської думки про «ялинкову» проблему шляхом пропаганди заміни живих дерев на композиції з гілля. Використання «лапника», що залишається в лісі на місцях санітарних рубок, лісосіках і навіть інколи спалюється, збереже життя багатьом деревам і дасть суто економічний ефект.ялинка1

Мешканцям міст можна звертатись в установи природно-заповідного фонду – національні природні парки, ботанічні сади тощо. Наприклад, Всеукраїнська екологічна ліга має багаторічну співпрацю із Національним ботанічним садом ім. М. М. Гришка НАН України, співробітники якого підтримують акцію та надають матеріали для дитячого конкурсу «Замість ялинки – зимовий букет».1101158

На превеликий жаль, масове купування ялинок у горщиках із благородною метою їх подальшого пересаджування у ґрунт – не дуже гарна ідея.

Для вирощування однієї ялинки 1–1,5 метри заввишки потрібно близько 10–12 років. Є бажання не сприяти винищенню дерев?

Якщо купити ялинку у горщику? Жодне дерево не постраждає, а після свят матиме друге життя у вашому садочку. Здається, такі дії є більш етичними?

АЛЕ:

  • одразу вибирайте місце, де хочете її саджати, поки не промерзла земля і не насипало снігу
  • викопайте велику яму на тому місці
  • саму ялинку у горщику не заносьте в домівку, поставте її на балкон, там можете і прикрасити
  • якщо балкон теплий, то потримайте її там 3 дні, не більше, а потім вона прокинеться і почне рости (просто ви ще не побачите пагонів, але всі бруньки розкриються)
  • за три дні потрібно буде посадити її в ту яму, яку ви викопали.

poliv yalinkiЯкщо ви протримаєте ялинку більше ніж 3 дні і з розкритими бруньками та потім виставите на мороз – дерево загине.

Що буде з ялинкою, яка від тепла прокинулась в вашій оселі?

Ялинка рости не може, бо навкруги темно – електричне освітлення квартири ялинка не сприймає як світло, вона цього освітлення не бачить через спектр і через малу кількість люксів (одиниця вимірювання сили освітлення). Ялинці здається, що вона в повній темряві і вона гине.

Та гине ялинка, майже як кактус – її загибель не можна побачити. Вона ще тиждень чи два буде виглядати живою, хоч у вас в кімнаті буде стояти абсолютно мертве дерево у горщику (за матеріалами психолога Наталії Підлісної).

1099842За відсутності сонячних променів та у теплих квартирних умовах вірогідність виживання деревця мінімальна. Якщо тримати ялинку на балконі, а на вулиці холодно – коренева система замерзне через недостатню кількість ґрунту у горщику.

Дуже часто ялинки вирощують у ґрунті, а під час пересаджування у горщик для продажу обрубують «зайве» коріння, що завдає значної шкоди дереву.

ялинка14Створити відчуття свята, радісного очікування новорічного дива можна й без знищення дерев. Набагато цікавіше прикрашати соснові чи ялинові гілки, виготовляти традиційні українські дідухи, створювати новорічні композиції, які можуть стати гарним подарунком для рідних і друзів та прикрасять домівку, шкільну аудиторію чи робочий кабінет.

Адже головне – не висота чи «пухнастість» дерева. Атмосферу свята створюють стосунки між людьми. Разом робити іграшки, прикрашати, приділяти дітям більше уваги – ось що по-справжньому зігріває та наповнює радістю.

Ялинка7

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи