П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Рішення парламентського аграрного комітету щодо ввезення в Україну пестицидів загрожує довкіллю і здоров’ю людей

PA190019Всеукраїнська екологічна ліга протягом тривалого часу вивчає і аналізує проблеми поводження з відходами на території України та розробляє можливі шляхи їх розв’язання. Особливу увагу Всеукраїнська екологічна ліга приділяє зберіганню, перевезенню та утилізації небезпечних відходів, зокрема непридатних пестицидів, у зв’язку з їхнім шкідливим впливом на довкілля та небезпекою для життя і здоров’я людей.

PA190110У 2009–2010 рр. фахівці Ліги брали участь у підготовці та реалізації Програми поводження з небезпечними відходами в Україні, у якій велику увагу було приділено проблемам поводження з хімічними речовинами та пестицидами, термін придатності яких закінчився. В рамках цієї Програми значна частина отруйних речовин та непридатних пестицидів була перезатарена та вивезена з території України для безпечної утилізації в європейські країни. Багато складів з непридатними пестицидами з різних причин опинилися поза увагою Програми. Проблема непридатних отрутохімікатів і досі не втратила гостроти в Україні, саме тому у 2015 році Всеукраїнська екологічна ліга розпочала проект громадської інвентаризації непридатних пестицидів, оскільки було необхідно перевірити скільки ще покинутих складів з отрутохімікатами залишилося на території України та в якому вони стані. Також Всеукраїнська екологічна ліга кілька років поспіль проводить природоохоронну кампанію «Пестициди: зменшення ризиків», метою якої є проведення інформаційно-просвітницької роботи серед населення щодо впливу пестицидів на здоров’я людей та довкілля.

image033У 2018 році до Верховної Ради України було внесено законопроект, який дозволяє ввезення і використання на території України пестицидів, які не зареєстровані у країні виробника. Всеукраїнська екологічна ліга організувала низку консультацій за участю народних депутатів України з метою не допущення ухвалення цього антиекологічного законопроекту.

На жаль, у новому скликанні зміст цього законопроекту було перевнесено у проект Закону України «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» (реєстр. № 2289). Парламентський Комітет з питань аграрної та земельної політики вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому як Закон.

Всеукраїнська екологічна ліга категорично заперечує ухвалення цього законопроекту з огляду на негативний вплив цього рішення на довкілля і здоров’я людей, зокрема:

  1. Запропонований підхід повністю суперечить правилам та директивам ЄС (Директива 2009/128/ЄC, Регламент (ЄС) № 1185/2009, Регламент (ЄС) № 396/2005, Регламент (ЄС) № 1272/2008, Директива 2000/60/EC, Директива 98/83/EC, Директива 2006/118/EC, Директива 2004/35/CE), що регулюють сферу застосування засобів захисту рослин. Використання нових препаратів у країні-члені ЄС можливе тільки після відповідної реєстрації нового препарату в країні-виробнику члені ЄС. А також за наявності окремого дозволу країни на застосування нових препаратів на її території.
  2. Ввезення на територію України пестицидів, не зареєстрованих у країні виробника, може призвести до того, що на нашу територію ввозитимуться пестициди та агрохімікати, які є невизнаними ні в Україні, ні в країні, де вони виробляються.

iz zakarpat ya vyvozyat neprigodnye pesticidy preview mediumПроект Закону України «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» (реєстр. № 2289) винесено на розгляд Верховної Ради України. До сесійної зали він має потрапити вже на наступному пленарному тижні з 17 по 20 грудня.

Всеукраїнська екологічна ліга звернулася до Комітету з питань екологічної політики та природокористування та голів усіх фракцій щодо відхилення законопроекту № 2289.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи