Версія для друку
7 ЛИСТОПАДА 2019 РОКУ В М. СВЯТОГІРСЬК РОЗПОЧАВ РОБОТУ НАЦІОНАЛЬНИЙ ФОРУМ «ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ В УКРАЇНІ»

59514cd1 067a 4116 af78 afba90fec414Сьогодні, 7 листопада 2019 року в місті Святогірськ на Донеччині розпочав роботу Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології», в рамках якого запланована науково-практична конференція «Рекультивація полігонів і сміттєзвалищ: проблемні питання та кращі практики». Він об’єднав більше 200 учасників, серед яких: народні депутати, науковці, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, природоохоронних громадських організацій, комунальних та бізнес-структур, засобів масової інформації.

90jiokml

Організаторами Форуму є Всеукраїнська екологічна ліга, Департамент екології та природних ресурсів Донецької ОДА, Центр екологічної освіти та інформації.

Форум проводиться за сприяння: Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Міністерства енергетики та захисту довкілля, Донецької обласної державної адміністрації, Міжрегіонального центру наукових досліджень та експертиз.

Цього року Форум присвячений питанням рекультивації полігонів і сміттєзвалищ, адаптації українського законодавства у сфері поводження з відходами до європейських вимог та стандартів, проблемам виникнення несанкціонованих звалищ, підвищення рівня обізнаності населення щодо поводження з відходами.

98831535 c074 42f7 8ab4 6f3115b61105

Шахов Сергій Володимирович, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування наголосив на необхідності впровадження в українське законодавство європейських директив та стандартів щодо поводження з відходами. На противагу вітчизняним реаліям, світова практика свідчить про економічну та соціальну доцільність залучення відходів у господарський обіг, оскільки стає масштабною індустрією, де задіяні сотні тисяч працівників і формуються значні доходи.

Семенець Олександр Степанович, заступник Директора Департаменту з екологічної безпеки – начальник управління поводження з відходами Міністерства енергетики та захисту довкілля України представив присутнім вектори реформування державної політики у сфері управління відходами, зокрема: рамковий закон «Про управління відходами» та регіональні плани управління відходами

yhink656tg

Натрус Сергій Петрович, директор Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації познайомив учасників з практичним досвідом реалізації Програми поводження з відходами у Донецькій області на 2016-2020 рр. та окреслив подальші перспективи рекультивації полігонів ТПВ.

Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги наголосила на необхідності інтегрованого управління відходами для збалансованого розвитку нашої країни. Важливим є запровадження системи роздільного збирання та переробки відходів на засадах принципу розширеної відповідальності виробника із забезпечення  її дієвими економічними та правовими механізмами.

r6fg89bЛях Вадим Михайлович, міський голова Слов’янська продемонстрував учасникам хід виконання робіт з рекультивації полігону ТПВ міста, діяльність якого була припинена у 2017 році рішенням Слов’янської міської ради, а у 2019 році був започаткований її технічний етап.

Ошурко Денис Вікторович, секретар Краматорської міської ради, розповів про виконання заходів у рамках Програми поводження з відходами у Донецькій області на 2016-2020 рр.: розроблення та затвердження Схеми санітарного очищення міста, оновлення запровадження роздільного збирання побутових відходів та ведення інформаційної кампанії  серед місцевих жителів.

87fyvb

Під час круглого столу «Законодавче регулювання питання рекультивації полігонів та сміттєзвалищ: складності адаптації українського законодавства до європейських вимог та стандартів» модераторами були: Размєтаєв Сергій Володимирович, кандидат юридичних наук, доцент кафедри екологічного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, голова Харківської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги та Недава Олег Анатолійович, народний депутат України VIII скликання. Учасники розглянули питання нормативно-правового забезпечення поводження з тарою і упаковкою, правові аспекти біологічної рекультивації полігонів твердих побутових відходів в Україні на засадах екосистемного підходу, регулювання обмеження використання деяких пакувальних виробів. Дуже цікавим був представлений практичний досвід поводження з відходами в Ясинуватському районі, рекультивації полігону № 5 (село Підгірці, Київська область), кращі практики Балтійських країн щодо рекультивації полігонів ТПВ. Окремої уваги було приділено існуючим прогалинам у правовому полі поводження з відходами.

Вплив полігонів та сміттєзвалищ на стан довкілля та життєдіяльність людей було розглянуто на засіданні круглого столу, модераторами якого були Морозова Тетяна Василівна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології та безпеки життєдіяльності Національного транспортного університету, голова Наукової ради Всеукраїнської екологічної ліги, та Стрижельчик Геннадій Георгійович, кандидат геолого-мінералогічних наук, професор кафедри геотехніки Харківського національного університету будівництва та архітектури. Учасники заходу долучились до розгляду питання моніторингу техногенного навантаження на водойми районів захоронення твердих побутових відходів, екологічних ризиків розміщення полігонів ТБО в межах лесових рівнин України, використання земель під звалищами ТПВ на прикладі Чернівецької області (Україна) та Риги (Латвія) в контексті збалансованого розвитку, шляхів вирішення проблем поводження з ТПВ у м. Курахове, поточного стану поводження з відходами у м. Харків та Харківській області.

Натрус Сергій Петрович, директор Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації, та Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, виступили модераторами круглого столу присвяченого особливостям формування місцевих стратегій/програм/планів дій поводження з відходами в контексті децентралізації. Доповідачі поділились з присутніми кращими Європейськими практиками формування та впровадження стратегій поводження з відходами, інформацією про полігони ТПВ у м. Волноваха, шляхами вирішення проблем поводження з відходами Олександрівської селищної ради, впровадженням роздільного збирання побутових відходів в місті Черкаси, досвідом забезпечення екологічно видалення відходів несанкціонованого звалища та рекультивація порушених земель поблизу с. Богородичне Слов’янського району Донецької області.

9c62fa9e 328f 43db 8b65 d725c5d8f7e6Перший день Національного форуму був дуже насиченим: учасники вступали у гострі дискусії,  висловлювали пропозиції та шляхи вирішення даних проблем. На завершення дня також заплановано перегляд та обговорення науково-популярного фільму «Донеччина заповідна: насіння життя».

Бажаємо всім учасникам плідної роботи наступного дня!

Програма Національного форуму 7-8 листопада 2019 р.