Вівторок 19 бер. 2024
Збережи ялинку

Збережи ялинку 2018 2Вважається, що новорічна ялинка символізує початок нового життя, а для кожного з нас –це ще й теплі та радісні спогади дитинства. Тради­ція прикрашати ялинки на зимові свята зароди­лася в Німеччині в XVI столітті –саме тоді впер­ше на її гілках з’явилися прості прикраси з кольо­рового паперу, фрукти та цукерки. Досить швид­ко ідея пошириласяпо всій Європі.

Багато українців давно встановлюють вдома штучні ялинки, але більшість схиляються дотого, щозатишна домівка в такі дні має пахнути хвоєю. Ті, хто хоче купити живе деревце, сьогодні мають можливість зробити це без шкоди для природи, а введення нових правил торгівлі ялинками дуже ускладнить життя бракон’єрам.

Збережи ялинку 2018 1В Україні спеціалізовані плантації, де вирощу­ють сосну звичайну, сосну Палласа (кримську), ялину європейську (смереку) і ялицю білу, були закладені на площі понад 5 тис. га, а загальна кількість дерев різного віку тут складає 15 млн штук. Щороку в грудні проводяться рубки догля­ду за загущеними лісовими молодняками, що дозволяє без шкоди для лісових масивів вибрати ще близько 1 млн новорічних красунь. Дедалі ширше практикується використання гілок хвойних порід для складання зимових новорічних букетів,щодає можливість зберегти від вирубування велику кількість дерев. Ще один варіант –лісові госпо­дарства почали реалізовувати живі ялинки в гор­щиках.

СимволНового року ми зможемо придбатибезпосередньо в лісгоспах –це буде значно де­шевше, ніж на ялинкових базарах. Окрімтого, лісівники планують організувати торгівлю ялин­ками на торгових майданчиках, ярмарках і рин­ках обласних, районних центрів та інших насе­лених пунктів.

Збережи ялинку 2018 4Для встановлення легальності походження ялинок розроблена спеціальна система, в якій задіяні одноразові уніфіковані маркери: самоклей- ні етикетки або пластмасові бирки-стяжки з но­мерами та штрих-кодами, які після встановлен­ня не можна зняти не пошкодженими і викорис­тати повторно.

Дані про дерева, виділені під реалізацію, вне­сені до Системи електронного обліку деревини. За допомогою додатку для мобільних телефонів yalynka.info, розробленого державним підприєм­ством «Лісогосподарський інноваційно-аналітич­ний центр» і доступного безкоштовно на Google Play Market, покупець вводить номер, нанесений на маркуванні, і отримує інформацію про похо­дження вибраної ялинки.

Збережи ялинку 2018 5Ще один спосіб перевірки–відвідання сайту Державного агентства лісових ресурсів України: https://www.ukrforest.com/check, де контроль пе­редбачений за номером автомобіля, товарно-тран­спортної накладної, бирки.

Якщо Ви не знайшли номер ялинки на жод­ному з ресурсів, це в більшості випадків означає,щовона здобута незаконним шляхом. Про факти зловживання або виявлен­ні порушення просимо повідомляти територіальні органи Національної поліції та Держлісагентства.

У новорічний період 2018-2019 років будуть організовуватися рейдові брига­ди державної лісової охорони разом зі співробітниками Національної поліції та Державної екологічної інспекції, громадськими інспекторами з охорони довкілля, громадськістю та представни­ками ЗМІ для фіксації фактів правопо­рушень.

Всеукраїнська екологічна ліга зак­ликає громадян виявляти природо­охоронну свідомість і відмовитись від купівлі ялинок, здобутих неза­конним шляхом.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи