П'ятниця 19 квіт. 2024
ЄС вирішуватиме питання поводження з пластиковими відходами шляхом заборони одноразового посуду та оподаткування пластикового сміття

plasticОдне з нагальних питань в ЄС це запровадження заходів з метою скорочення об’єму відходів з пластику: крім заборони на одноразові трубочки для напоїв, столові прилади та посуд, країни-члени Євросоюзу повинні сплачувати податок на сміття. Крім того, держави зони ЄС сплачуватимуть штраф за те пластикове сміття, що не підлягає вторинній переробці.

1Згідно з повідомленням газети Funke Mediengruppe, Комісія Євросоюзу хоче вирішувати питання щодо відходів із забороною використання деяких одноразових пластикових виробів. Це передбачає комплекс заходів, які Єврокомісія хотіла б представити у понеділок. Відповідно держави-члени ЄС повинні заборонити пластиковий посуд, столові прилади, трубочки для напоїв, ватні тампони та пластикові тримачі для повітряних куль, котрі не піддаються вторинній переробці та повторному використанні.

43520928 503Комісія ЄС планує представити в Брюсселі 28 травня пакет заходів із боротьби з пластиковим сміттям. Згідно проекту директиви, заборона повинна торкнутися одноразових виробів із пластику, альтернатива яким легко доступна і прийнятна за ціною, пояснюють в ЗМІ. Газети цитували Комісара ЄС з питань бюджету Гюнтера Етьєнґера про те, що податок на пластикові відходи має бути передбаченим, але не повинен стягувати плату безпосередньо зі споживачів. Плата буде стягуватися за кілограм невикористаних/неперероблених пластикових відходів до бюджету ЄС. Відповідно ця плата становитиме 80 центів за кожен кілограм пластикових відходів, що не підлягли переробці та вторинному використанню.

Крім того, планується обмежити використання пластикових упаковок для їжі, які продаються на винос в закладах швидкого харчування.

Plastic bottlesФедеральне міністерство охорони навколишнього середовища підтримує плани Європейської комісії. «Добре, що Єврокомісія займається питання про те, як ми можемо скоротити пластикові відходи в Європі», – заявив на початку травня державний секретар Флоріан Пронолд «Nordwest-Zeitung».

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи