Четвер 28 бер. 2024
14 березня 2018 р. відбулась презентація науково-популярного фільму «Торські степи: життя, смерть…воскресіння?»

IMG 1303Сьогодні у м. Київ в приміщенні Великого конференц залу НАН України відбулась презентація науково-популярного фільму  «Торські степи: життя, смерть…воскресіння?»

У 2017 році Всеукраїнською екологічною лігою у співпраці з телекомпанією «Орбіта» (м. Покровськ, Донецька область) було знято перший в Україні науково-популярний повнометражний фільм про степи.

Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, у вітальному слові до учасників презентації наголосила на важливості створення такого фільму, оскільки цим піднімається питання збереження унікальних степових екосистем. Вона висловила сподівання, що перегляд цього матеріалу у майбутньому зможе бути доступний широкому колу глядачів, а особливо, буде корисним у використанні навчальними закладами.28928886 1867625046603799 331613816 o

Бурковський Олексій Петрович, автор сценарію, режисер науково-популярного фільму «Торські степи: життя, смерть…воскресіння?», голова Наукової ради Донецької регіональної організації Всеукраїнської екологічної ліги, розповів про ідею його створення: на прикладі Торськіх степів висвітлюється ситуація, яка, незважаючи на локальний характер зйомок, носить загальнонаціональний та навіть частково міжнародний характер через певну універсальність степової проблематики.  

Під час перегляду фільму всі погляди були прикуті до екрану.

28943597 1867625226603781 1994477289 oНашій увазі було представлено справді унікальні кадри відеозйомки, що супроводжувались не тільки захоплюючими краєвидами, а й змістовним текстовим наповненням. Фахово та комплексно у ньому розповідається про природу виникнення та існування степу, наводяться конкретні приклади існуючого у цьому середовищі біорізноманіття. Особлива увага приділяється антропогенному навантаженню на степові екосистеми.Подібне ставлення людей до скарбів своєї природи може мати катастрофічні та невідворотні наслідки.

dfkjbdhjbt4

Степові ділянки розповсюджені у багатьох регіонах України, але фільм про степ було створено саме на Донеччині,  в 30-40 км від лінії воєнних дій. Але, мабуть, це не випадково. Крихкість буття загострює ціннісні імперативи, спонукає  до збереження найважливішого та прекрасного, вразливого та беззахисного, свого та рідного.

«Людина почала використовувати накопичені природою багатства, оголосивши їх своїми. Після чого людина уявила, що може робити все, що їй заманеться» (с) Уільям Каттон, американський соціолог.

Призначення цього фільму – показати всім, які цінні території людство може втратити, якщо не змінить своє ставлення до використання багатств Природи.

Учасники презентації після перегляду ділились між собою тільки позитивними враженнями. Всі були захоплені якістю зйомок та наповненням. Під час обговорення виступаючі висловлювали слова вдячності та підтримки команді, що працювала над створенням цього фільму, та наголошували на необхідності поширення його не тільки серед науковців, а й серед учнів, молоді, представників органів влади.  

28946513 1867625803270390 1186180120 oФільм став яскравим прикладом успішної взаємодії професійної телекомпанії та громадської організації у справі поширення інформації щодо збереження унікальних степових екосистем в Україні.

 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи