Версія для друку
Страшна загроза від сміттєзвалища в Херсоні
28 вер. 2017

IMG 9487Критичною є ситуація з поводженням з відходами в м. Херсоні. Міське сміттєзвалище, яке знаходиться на водоносному горизонті, експлуатують з порушенням чинного законодавства, що може призвести до проникнення отруйних речовин у питну воду.

IMG 9483

28 вересня 2017 року Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, та Недава Олег Анатолійович, народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань екологічної політики, відвідали Херсонське сміттєзвалище, яке знаходиться у жахливому стані та поза всякими екологічними вимогами і нормами.

IMG 9501

Полігон експлуатується ще з 1968 року, та вже вичерпані можливості його використання. Тут накопичилось майже 4 мільйони тонни сміття. За інформацією отриманою від Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської ОДА: немає даних про стан тестових свердловин, пробурених для видобутку біогазу, які становлять підвищену екологічну та техногенну небезпеку; відсутні матеріали оцінки впливу сміттєзвалища на навколишнє середовище; за попередньою інформацією користувачами полігону надавались спеціально зменшені цифри надходження об’ємів сміття для подовження терміну його експлуатації; у підприємства ТОВ ТД «Ітака» відсутні висновок державної екологічної експертизи та дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.FullSizeRender

При цьому на сміттєзвалищі відсутня офіційна система сортування сміття, поруч розташований несанкціонований цех з відбору відходів, де використовується праця безпритульних. Прибутки від збуту вторинної сировини не надходять до міського бюджету.

У відповідності до Статті 32. Закону України «Про відходи» передбачений обов’язок створення умов для реалізації роздільного збирання побутових відходів, а з 1 січня 2018 року встановлюється заборона на захоронення не перероблених (необроблених) побутових відходів. Якщо до цього часу місцева влада не докладе зусиль для вирішення існуючої ситуації, то у Херсоні може виникнути сміттєвий колапс, або наступні Грибовичі.

Цивілізований світ додає значних зусиль для ліквідації подібних пейзажів.

IMG 9502

З огляду на це, Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування Херсонщини здійснити відповідні заходи щодо негайного припинення негативного й руйнівного впливу на довкілля Херсонського сміттєзвалища.