Версія для друку
Якою є доля новорічних дерев після свят?
10 січ. 2017

1452450719 elkaПеред новорічними святами в Україні щороку продають приблизно 800 тис. ялинок та сосен. Проте, вже через місяць більша частина з них опиняється на смітниках, а потім – на полігонах твердих побутових відходів.

Варто зауважити, що таке поводження з новорічними деревами є вкрай нераціональним, оскільки є багато можливостей їхнього повторного використання.

zoo02Зокрема, ялинки зазвичай приймають місцеві зоопарки, де їх використовують як підстилку у вольєрах та корм для тварин.

Якщо зібрати та висушити хвою, її можна застосовувати з лікувально метою, додавати до ароматичних сумішей або використовувати у творчих виробах.

Подрібнені ялинові гілки додають у компост або закопують на присадибних ділянках для підвищення вмісту органічних речових у ґрунті.

Всеукраїнська екологічна ліга закликає громадян не купувати зрубані дерева, оскільки ліси є цінними природними ресурсами і виконують ґрунтозахисну, водорегулюючу та кліматоутворюючу роль в екосистемах. Значну кількість ялинок вирубують і реалізують нелегально, що завдає величезної шкоди довкіллю України, особливо у західних регіонах.

Альтернативою зрубаним ялинам є штучні або дерева у горщиках, які пізніше можна висадити на подвір’ї.