Версія для друку
27 червня відбувся Круглий стіл "Використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні у Полтавській області: перешкоди та перспективи розвитку"
27 черв. 2017

19532886 1597844516915188 24972275 oСьогодні, 27 червня 2017 року, у  м. Полтава відбувся круглий  стіл «Використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні у Полтавській області: перешкоди та перспективи розвитку», організатором якого

 виступили Всеукраїнська екологічна ліга та Програма розвитку ООН в Україні.

Відновлювана енергетика – важлива та перспективна для України галузь економіки. Одним з її напрямів є біоенергетика – виробництво електроенергії, тепла та палива на основі використання біомаси. Проте її розвиток є досі обмеженим. На цей час виробництво енергії з біоенергетичних джерел становить близько 0,5% загального обсягу поставок первинної енергії – в основному дрова для побутових потреб, а також паливо для лісових та деревообробних підприємств. Дослідження свідчать, що біомаса може забезпечити, принаймні, в шість разів більше і потенційно – в десять разів більше енергії, щоб довести частку використання біомаси до 7% загального обсягу поставок енергії.

19512075 1597850816914558 542781518 n

У роботі круглого столу взяли участь Ханко Анатолій Миколайович, заступник голови Полтавської обласної ради, та Горжій Ігор Григорович, депутат Полтавської обласної ради, голова постійної комісії Полтавської обласної ради з питань екології та раціонального природокористування. Вони підтримали необхідність ухвалення проекту Регіональної програми використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні в Полтавській області на 2017 – 2020 роки.

Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, у своєму виступі наголосила на актуальності впровадження біоенергетики в контексті переходу України до збалансованого (сталого розвитку). 

Писаренко В'ячеслав Петрович, професор кафедри публічного управління та адміністрування Полтавської державної аграрної академії представив Регіональну програму використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні в Полтавській області на 2017 – 2020 роки. Потенціальний ефект від реалізації Регіональної програми буде у вигляді зменшення викидів СО2, яке складатиме 40,4 тис. т у рік. 

Ігнатенко Олександр Павлович, доктор наук з державного управління, кандидат економічних наук, головний консультант проекту ПРООН «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій в муніципальному секторі в Україні» ознайомив учасників з матеріалами про перспективи розвитку біоенергетики у Полтавській  області. Річний технічно-досяжний потенціал області з використання біомаси складає  180,3 тис. т., що еквівалентно 90,2 тис. т.у.п., у тому числі за рахунок використання с/г відходів – 41,2 тис. т та вирощування енергетичних рослин – 139,1  тис. т на землях, площа яких складає 13,91 тис. га.  

Голік Юрій Степанович, кандидат технічних наук, професор, завідувач кафедри теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики, голова Наукової ради Полтавського обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги та Ілляш Оксана Едуардівна, кандидат технічних наук, доцент кафедри прикладної екології та природокористування Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка представили доповідь про енергетичний потенціал сільського господарства Полтавщини19531654 1597640973602209 204238859 o

Чебан Марина Георгіївна, експерт Міжрегіонального центру наукових досліджень та експертиз, виступила з доповіддю Використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні у Полтавській області.

Під час круглого столу відбулось активне обговорення реальних можливостей використання біоенергетичних технологій у Полтавській області, учасники круглого столу мали змогу ознайомитись з перспективами та перевагами вирощування енергетичних культур (тополі, верби, міскантуса) та можливими проблемами збуту цієї продукції.

Програма КС 27 червня м. Полтава