Версія для друку
Нове звалище люмінесцентних ламп – черговий екологічний злочин
21 жовт. 2016

У жовтні 2016 року поблизу с. Змітнів (Черкаська область) було знайдено звалище відпрацьованих люмінесцентних ламп. На багатьох коробках вказані номери шкіл, з яких ці лампи вивезли. Виявилося, що майже всі лампи були зібрані у школах Дарницького району м. Києва.

У районному відділі освіти повідомили, що лампи були віддані товариству з обмеженою відповідальністю «Екопромсервіс», при цьому послуги утилізації коштували майже 100 тис. грн.

Тим часом, у поліції кажуть, що лише збираються відкрити кримінальне впровадження, тому слідство ще не розпочато.

Це вже не перший приклад скидання небезпечних відходів у навколишнє середовище. Нещодавно мешканці Полтавської області знайшли купу розбитих люмінесцентних ламп посеред поля.

Сюжет про подію на каналі ТСН

"Відповідальними за такі злочини є Міністерство екології та природних ресурсів України (яке видає ліцензії на поводження з небезпечними відходами) та Державна екологічна інспекція України (яка повинна здійснювати контроль за ліцензіатами). Крім цього, органи місцевої влади мають перевіряти фірми, які виграють тендери на утилізацію відходів.
Необхідна перевірка підприємств ще ДО того, як їм нададуть ліцензію (зокрема, має бути перевірено чи є відповідне обладнання і досвід роботи у сфері поводження з небезпечними відходами)", - коментує ситуацію голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Нагадаємо, що у грудні 2015 року звалище ртутьвмісних ламп було знайдено поблизу м. Чигирин (Черкаська область), а на початку березня 2016 р. - у м. Київ.