Четвер 28 бер. 2024
Загибель Дніпра – національна трагедія України
30 вер. 2016

IMG 308930 вересня 2016 року відбулася прес-конференція, яка була присвячена екологічним проблемам р. Дніпро та його басейну.

Організаторами конференції виступили Асоціація риболовів України та Всеукраїнська екологічна ліга за сприяння Національної екологічної ради України.

У прес-конференції взяли участь Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, Олександр Чистяков, голова Асоціації риболовів України, Андрій Заїка, голова Державної екологічної інспекції України, Валентин Рак, керівник відділу розвитку НВП «Екосервіс».

Коли Дніпро перегородили греблями для отримання електроенергії, найбільша річка країни втратила власну течію і більше не в змозі змити все те, що потрапляє в неї разом з побутовими і виробничими стоками. 

IMG 3140Береги хаотично забудовуються, знищуючи природні нерестовища, заплавні луки, протоки. Земснарядирозривають на частини річку, міняючи рельєф дна і конфігурацію берегової смуги, змінюючи русло Дніпра.В результаті між мостами Метро і Патона (м. Київ), на середині річки, стало настільки мілко, що з води вже визирає «новий» острів. Тільки в спогадах класиків Дніпро залишився «широким і могутнім».

IMG 3160Щороку у водні об’єкти України скидають приблизно 8 млрд м3 стічних вод. З них понад 300 млн. м3 – без очищення. В першу чергу р. Дніпро страждає від забруднення промисловими та комунальними стоками, які містять важкі метали, органічні та бактеріологічні забруднювачі.

IMG 3192Після прес-конференції учасники разом з журналістами виїхали на катерах по Дніпру, де на власні очі побачили катастрофічне зміління та жахливу якість води. Слід особливо наголосити на останній, оскільки вода у найбільшій річці України представляла собою суміш бруду, мулу та водоростей. Це вказує на загибель річкової екосистеми, що негативно вплине на стан всієї річки.

Розв'язання такої складної комплексної проблеми можливе лише за умови спільної роботи органів державної влади, науковців, громадськості та представників бізнесу. Велике значення має професійна підготовка керівників водогосподарської галузі та Міністерства екології та природних ресурсів України. На фоні непрофесійного керівництва Мінприроди, призначення на посаду в.о. голови Державного агенства водних ресурсів України людини, яка ніколи не працювала у цій галузі, а обіймала посаду у сфері виробництва картонних виробів, означає повний занепад галузі і загрожує знищити останні річки України.  

З огляду на критичний стан водних об’єктів України, Всеукраїнська екологічна ліга вимагає:

– імплементувати у національне законодавство директиви Європейського союзу стосовно охорони та управління водними ресурсами, в першу чергу Рамкову водну директиву № 2000/60/ЄС;

– ухвалити Закон України «Про заборону ввезення і реалізації на території України мийних засобів на основі фосфатів», проект якого розробили експерти Всеукраїнської екологічної ліги і вже тричі вносили через народних депутатів України на розгляд Верховної Ради України;

– здійснити інвентаризацію об’єктів господарювання в межах, встановлених водоохоронних зон та прибережних захисних смуг; в обов’язковому порядку підключити ці об’єкти (за їх рахунок) до міських каналізаційних мереж;

– посилити державний нагляд і контроль за скидами з підприємств і дотриманням режиму господарювання у водоохоронних зонах річок і дренажних каналів згідно зі ст. 218 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення»;

– реконструювати незадовільно працюючі очисні споруди каналізації та побудувати очисні споруди каналізації в населених пунктах, де їх немає.

– запровадити нову редакцію ДСанПіН «Гігієнічні вимоги до якості води питної, призначеної до споживання людиною», в якій встановлено високі європейські стандарти питної води, і які з 2010 року не введені в дію;

– заборонити будівництво на землях водного фонду;

– підприємства, які здійснюють виробничу діяльність, обладнати системою дощової каналізації з очисними спорудами для запобігання забрудненню водойм міста неочищеними дощовими водами;

– здійснити заходи з відновлення витоків річок.

Сюжет на QHA. Прогулянка пішки посеред Дніпра стала реальністю (30.09.16)

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи