П'ятниця 19 квіт. 2024
Незаконна вирубка лісів: підвищення штрафів та кримінальна відповідальність
05 вер. 2016

В Україні планується підняття штрафів та впровадження кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісів. На основі рекомендацій експертів Світового банку Держлісагентством розроблено зміни до законодавства, які передбачають суттєве збільшення юридичної відповідальності за незаконну рубку та протидію обігу незаконно добутих лісових ресурсів. Про це повідомила т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич на офіційному сайті Держлісагенства.

 «Ми пропонуємо за незаконну рубку  штрафувати від 8,5 до 17 тис. грн (зараз від 800 до 1700 грн ), або позбавленням волі до 5 років», – наголосила вона.

Маємо зазначити, що за офіційними даними Державної служби статистики у 2014 році було вирубано більше 20 млн м3 деревини, що є найбільшим показником за останні роки. У той же час відновлено за рік усього 58 тис га лісу, що одним з найменших показників (наприклад у 2008 році було відтворено більше 80 га лісу).

Особливо страждають від незаконної вирубки ліси Карпат. Ще на початку ХХ ст. ліси займали до 95 % поверхні гір. Після суцільних або непродуманих рубок схили втрачають здатність затримувати вологу та створюють небезпеку сходження снігових лавин або селів. Опади безперешкодно стікають до річок викликаючи їхнє переповнення і розливання.

Крім цього, вирубування карпатських лісів зумовлює зменшення біорізноманіття, знищення ареалів рідкісних видів флори і фауни, загибель цінних природних екосистем та негативний вплив на клімат усієї України.

Нагадаємо, що 11 травня 2016 року відбувся виїзд експертів Всеукраїнської екологічної ліги у карпатські ліси до місць незаконної вирубки

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи