Четвер 28 бер. 2024
Позиція ВЕЛ щодо приєднання Держводагенства до Мінагрополітики
21 січ. 2016

Як стало відомо з повідомлення Міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка, Уряд планує передачу Державного агентства водних ресурсів України в систему Мінагрополітики України. На нашу думку, рішення вивести Держводагентство з підпорядкування Міністра екології та природних ресурсів України є непродуманим і може призвести до значного погіршення стану водних об’єктів і загрожувати стану довкілля та здоров’ю українських громадян.

Протягом останніх десятиліть в Україні дуже гостро стоїть питання забруднення поверхневих і підземних вод. Щороку у водойми скидають близько 1500 млн м3 забруднених стічних вод. Забезпечення населення якісною питною водою є однією з основних складових національної безпеки України. В Положенні про Держводагентство України (постанова Кабінету Міністрів України № 393 від 20 серпня 2014 р.) понад дві третини функцій мають екологічну складову та спрямовані на розв’язання питань, пов’язаних з водними ресурсами. Зокрема, Держводагентство забезпечує функціонування системи державного моніторингу довкілля в частині проведення радіологічних і гідрохімічних спостережень на водних об’єктах комплексного призначення, транскордонних водотоках, водогосподарських системах міжгалузевого й сільськогосподарського водопостачання, в зонах впливу атомних електростанцій. Крім того, ця структура  здійснює заходи щодо екологічного оздоровлення поверхневих вод та догляду за ними. Ці функції не є компетенцією Мінагрополітики.

Натомість, головним завданням Міністерства аграрної політики та продовольства України є реалізація діяльності, спрямованої на розвиток агропромислового комплексу та забезпечення продовольчої безпеки держави. Воно ніколи не опікувалося водними ресурсами та питаннями їхньої охорони, тому виникають сумніви щодо ефективності роботи у цьому напрямі.

Всеукраїнська екологічна ліга звернулася до Прем'єр-міністра України з вимогою зберегти чинний порядок спрямування та координації Кабінетом Міністрів України діяльності Держводагентства через Міністра екології та природних ресурсів України, оскільки він є обґрунтованим та таким, що може забезпечити поліпшення стану навколишнього середовища.

Відкрите звернення до Прем'єр-міністра України

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи