Версія для друку
Відбувся круглий стіл, присвячений реконструкції ПАТ "Запоріжсталь"
22 груд. 2016

KS Zp21 грудня 2016 року у м. Запоріжжя  відбулося засідання круглого столу, присвячене обговоренню Оцінки впливу на навколишнє середовище проекту реконструкції сталеплавильного виробництва ПАТ "Запоріжсталь". Підприємство планує заміну мартенівського виробництва сталі киснево конверторним способом. Це дозволить суттєво скоротити негативний вплив підприємства на довкілля та здоров'я людей.

У засіданні круглого столу взяли участь представники Всеукраїнської екологічної ліги – голова ВЕЛ Тетяна Тимочко, голова Запорізької ОО ВЕЛ Ірина Пірогова, представники ПАТ «Запоріжсталь», громадських організацій, провідні фахівці у сфері розв’язання екологічних проблем металургійної галузі, міжнародні експерти, керівники іноземних компаній, які будуть брати участь у будівництві конверторного цеху.

KS Zp2Фахівці Всеукраїнської екологічної ліги грунтовно проаналізували представлений ОВНС та підготували ряд зауважень та пропозицій.

Зокрема, проектні рішення не дозволяють мінімізувати викиди в атмосферу шкідливих речовин, таких як пил, діоксид сірки та азоту.

Не визначено перспективи перероблення відходів існуючого, а також запланованого конверторного виробництва. Експерти ВЕЛ наголосили на неприйнятності розміщення відходів металургійного виробництва у балці Середній, оскільки її можливості вже вичерпано.

Некоректно виконані розрахунки розсіювання викидів, вказані лише координати при розрахуванні санітарно захисної зони без деталізації адрес.

Необхідно враховувати, що при будівництві фундаментів конверторного цеху практично повністю будуть перекриті природні водотоки в ґрунтовому масиві. Внаслідок цього відбудеться підйом грунтових вод. ОВНС взагалі не враховує ці небезпечні процеси, які вплинуть в тому числі на підтоплення будівель і споруд за межами санітарної зони.

Крім цього, експерти ВЕЛ критично оцінюють  намір скидати дренажні води у балку Маркусову, яка межує з планованим виробництвом, оскільки це  може призвести до забруднення ґрунтових вод.

Найголовнішим недоліком є те, що в ОВНС не відображені усі технології, які планується реалізувати.

ВЕЛ розробила більше 100 змін і доповнень до проектних рішень та ОВНС. Ми будемо домагатися їх врахування і лише за таких обставин ця реконструкція може бути прийнятною.

KS Zp4Варто зауважити, що це перший випадок відкритого обговорення масштабного проекту реконструкції, і цього разу громадськість і науковці мали можливість висловити своі думки і пропозиції. На жаль, в Запоріжжі майже відсутня практика участі громадськості у прийнятті рішень, що мають вплив на довкілля, адже більшість підприємств ретельно приховують будь яку інформацію, пов'язану із забрудненням. 

Коментар Тетяни Тимочко щодо реконструкції ПАТ "Запоріжсталь"