П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

У Слов’янську відбувся семінар «Партнерство місцевих громад для відновлення Сходу України на засадах збалансованого розвитку»
24 черв. 2016

 DSC926123 червня 2016 р. у м. Слов’янськ відбувся семінар, метою якого було висвітлення питань впровадження ідей сталого розвитку у стратегії, програми та плани регіонального розвитку.

Захід відбувся в рамках проекту ПРООН/ГЕФ «Центр сприяння відновленню Сходу України на засадах збалансованого розвитку».

Організаторами семінару є Всеукраїнська Благодійна організація «Асоціація за нове покоління «Лелека» та Центр сприяння відновленню Сходу України на засадах збалансованого розвитку.

У семінарі взяли участь Сергій Натрус, голова Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, Олена Шемет, консультант проекту «Центр сприяння відновленню Сходу України на засадах збалансованого розвитку», Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, Дроботенко Світлана, експерт зі стратегічного планування, депутати, представники органів місцевого самоврядування Донецької області, бізнесу, громадськість.

На семінарі обговорювалися такі питання:

1) партнерство місцевих громад для відновлення територій на засадах збалансованого розвитку;

2) підготовка та написання проектних пропозицій;

3) запровадження інноваційних підходів та використання відновлюваних джерел енергії (енергетична верба, сонячна та вітрова енергія);

4) інформація щодо місцевих та державних програм підтримки енергоощадності;

5) впровадження основ збалансованого способу життя для різних груп населення;

6) проблеми у впровадженні органічного землеробства (з особливим акцентом на сільські території, які постраждали внаслідок воєнних дій);

7) формування інтегрованої системи поводження з побутовими відходами.

Сергій Натрус розповів про діяльність департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОДА. Він зазначив, що пріоритетними напрямами роботи департаменту у сфері охорони навколишнього природного середовища є:

- оздоровлення басейну річки Сіверський Донець та інших водних об’єктів;

- моніторинг навколишнього природного середовища;

- поводження з відходами;

- розвиток природно-заповідної справи;

- екологічна освіта та екологічне виховання;

- енергоефективність та використання відновлюваних джерел енергії.

Світлана Дроботенко розповіла про підготовку та подання проектів на прикладі Державного фонду регіонального розвитку. Вона зазначила, що головними складовими проекту є: добре визначені зацікавлені сторони, в т.ч. цільова група та бенефіціари; чітко визначена координація (команда), управління (процедури) та фінансові домовленості; система моніторингу та оцінювання; аналіз користі та витрат, який демонструє, що вигоди перевищують витрати на проект.

 DSC9230Тетяна Тимочко присвятила доповідь методичним рекомендаціям щодо врахування екологічної складової під час розроблення регіональних стратегій, програм і планів. Вона розповіла, що нова державна екологічна політика України визначається Законом Україні «Про основні засади (Стратегію) державної екологічної політики на період до 2020 року» (ухвалено 21 грудня 2010 року). Концепція інтеграції екологічної політики» (ІЕП) виникла в Західній Європі наприкінці 80-х років ХХ-го століття в умовах глибокої екологічної кризи, коли стало зрозуміло, що традиційна відокремлена екологічна політика у більшості випадків неспроможна запобігти тиску, який спричиняє суспільство на довкілля. Таким чином, дуже важливо, щоб екологічна складова була присутня в усіх регіональних стратегічних документах, зокрема в Стратегіях розвитку областей до 2020 року.

Олена Шемет представила проект ПРООН/ГЕФ, метою якого є створення Центру сприяння відновленню Сходу України на засадах збалансованого розвитку для формування та реалізації місцевих програм і планів відновлення територій, порушених внаслідок бойових дій на Сході України, з урахуванням Цілей збалансованого розвитку. Під час впровадження проекту планується розроблення пілотної Програми збалансованого розвитку м. Святогірськ, моніторинг стану води та біорізноманіття в р. Сіверський Донець та підготовка пропозицій до програми оздоровлення річок басейну, створення нових робочих місць в процесі реалізації малого бізнес-проекту щодо роздільного збирання побутових відходів в смт. Олександрівка  Донецької області та ін.

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи