Версія для друку
Всеукраїнська екологічна ліга виступає проти продовження мораторію на перевірки підприємств
01 жовт. 2015

З серпня 2014 р. по липень 2015 р. в Україні діяв мораторій на перевірки суб’єктів господарської діяльності, в результаті якого сотні підприємців безкарно порушували вимоги природоохоронного законодавства. За цей час сталося декілька масштабних екологічних катастроф, зокрема забруднення пестицидами та гептилом м. Шостка (Сумська область), 8-денна пожежа на нафтобазі «БРСМ-нафта» (с. Крячки, Київська область), багаторазове зливання непридатних пестицидів у р. Коник (Київська область), браконьєрська вирубка лісу на території НПП «Бузький Гард» (Миколаївська область) та ін.

Нещодавно Кабінет Міністрів України та народні депутати України подали кілька законопроектів, в яких запропоновано  продовжити мораторій на перевірки підприємств у сфері господарської діяльності до 31 грудня 2016 року (Проект Закону № 2230а про внесення змін до розділу ІІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 2 липня 2015 р. та Проект Закону № 3153 «Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 18 вересня 2015 р.).

Крім цього, законопроект № 3153 дає можливість проводити перевірки тільки на підставі обґрунтованого звернення фізичноїособи. Це призведе до повного блокування роботи державних інспекторів та найактивнішої частини суспільства – громадських природоохоронних організацій.

 Всеукраїнська екологічна ліга збирає підписи для подання петиції на розгляд народним депутатам України з вимогою зняти з розгляду Верховної Ради України законопроекти № 2230а та № 3153, ухвалення яких загрожуватиме екологічній та національній безпеці України.

Просимо усіх, хто бажає мати чисте довкілля, бути свідомими та пітримати петицію. Для цього надішліть своє ПІБ, посаду та контактний телефон на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. (у темі листа просимо вказати "Петиція").

Текст петиції