Вівторок 19 бер. 2024
Виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи щодо критичної ситуації, яка склалася на території Домбровського кар’єру
31 лип. 2015

31 липня 2015 року відбудеться виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи щодо критичної ситуації, яка склалася на території Домбровського кар’єру.

У засіданні візьмуть участь заступник Міністра екології та природних ресурсів України Коломієць С. Л., голова Державної екологічної інспекції України Заїка А. М., перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, народний депутат України Дирів А. Б., заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, народний депутат України Недава О. А., голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, народний депутат України Рибак І. П., секретар Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, народний депутат України Єднак О. В., народний депутат України 
Насалик І. С., голова кластеру ПРООН з енергетики та навколишнього середовища Волков С. С., голова Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко Т. В. тазаступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Кушнір В. С.

Учасники засідання відвідають кар’єр та проведуть обговорення щодо поліпшення ситуації, яка склалась на території шахт.

IMG 8217

Калійні солі, які добували в Домбровському кар’єрі, були джерелом сировини для заводу калійних добрив ВАТ «Оріана». Шахта була відкрита в 1967 році. З того часу оцінений обсяг калієвої руди був вичерпаний. Видобуток тривав до закриття заводу в жовтні 2001 року. Домбровський кар’єр поступово заповнився розсолами. Спочатку шахта та кар’єр були оточені спеціально розробленою дренажною системою, яка складалася з обвідних канав, що відокремлювали прісні поверхневі та підземні води від солоної й розсільної води в кар’єрі.

З моменту припинення видобування кар’єр став наповнюватися розсолом. Занедбана дренажна система не забезпечувала відокремлення прісної води від солоної. В результаті загальна водозбірна площа, з якої вода дренує до кар’єру, поступово збільшилася. Крім того, підземні води з водоносного горизонту стали надходити до старої шахти, переважно вздовж західного боку.

Через відсутність функціонуючої дренажної системи круті укоси стали дуже нестабільними. Верхній укіс зазнав численних малих та середніх зсувів, особливо з західного та північного боків. Південний та східний боки були сформовані з пологішими укосами. Наслідком частих зсувів є значне поперечне розширення кар’єру, зумовлене вільним характером двох верхніх шарів та крутими викопаними зрізами. Без відновлення дренажної системи укоси можуть стати плоскими. Це означає, що подекуди кар’єр може і далі  розширюватися в поперечному напрямі на 20–50 м.

Тетяна Тимочко зазначає: «На жаль, щороку ми спостерігаємо негативну динаміку внаслідок неефективного господарювання навколо солевідвалів, що загрожує засоленню підземних вод. Триваюча ерозія та нестійкість укосів є істотним чинником загрози для північного сектору кар’єру. В деяких місцях зсуви вже значно пошкодили обвідну канаву, й борт кар’єру наразі близько підійшов до частини прилеглих дачних будинків. Більше того, зі зростанням кількості зсувів борт кар’єру наближатиметься до річки Сівка, яка протікає вздовж його північного сектору. Водночас, вода з річки вже просочується крізь водоносний горизонт до Домбровського кар’єру, що в подальшому може спричинити вимивання, й зрештою яр скоротиться до річки Сівка. Такий прорив призведе до швидкого заповнення кар’єру розсолом, підняття рівня до водоносного горизонту. Внаслідок цього соляна пляма швидко поширюватиметься на південь від кар’єру. Без корегувальних дій прориву річки Сівка не уникнути. Ще в 2010 році Президент України Віктор Ющенко підписав закон, яким затверджено указ глави держави «Про оголошення територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації». Указом і законом передбачено, що Кабінет міністрів України має забезпечити невідкладно у зоні надзвичайної екологічної ситуації добровільне відселення людей з територій просідання земної поверхні, утворення провальних воронок, карстів, зсувів ґрунтів, з обов`язковим забезпеченням їх жилими приміщеннями для тимчасового, а в подальшому постійного проживання; здійснення запобіжних заходів щодо недопущення забруднення джерел питного водопостачання; здійснення технічних заходів з укріплення, гідроізоляції, зменшення динаміки приросту розсолів у Домбровському кар`єрі калійних руд. Проте, ситуація лише погіршується, загрожуючи стати справжньою екологічною катастрофою.»

ЯКОВЛЄВ Є. О. "ПРОГНОЗУВАННЯ ЕКОГІДРОГЕОХІМІЧНОЇ СИТУАЦІЇ ПРИ ЗАТОПЛЕННІ ДОМБРОВСЬКОГО КАР´ЄРУ КАЛІЙНИХ РУД"

 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи