Вівторок 19 бер. 2024
Урядовці знову винаходять "велосипед"
27 лип. 2015

27 липня 2015 року під час засідання Уряду було розглянуто питання комунікації урядовців з громадськістю. Віце-прем’єр-міністр України Валерій Вощевський у соцмережі Фейсбук наголосив на необхідності «чітко, лаконічно, відкрито, систематично доповідати громадянам про те, що нині відбувається в державі, які заходи застосовуються для подолання труднощів, як дії та рішення Уряду вплинуть на життя мільйонів українців» та розробити «інформаційну стратегію, яка б сприяла співпраці урядовців та громадян».

Але ж… Згідно зі ст. 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації» № 2939-VI від 13.01.2011 р. публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом. Стаття 5 цього ж Закону визначає шляхи забезпечення доступу до інформації, систематичне та оперативне оприлюднення якої здійснюється: в офіційних друкованих виданнях, на офіційних веб-сайтах у мережі Інтернет, на єдиному державному веб-порталі відкритих даних, на інформаційних стендах, будь-яким іншим способом. Напевно, «будь-який інший спосіб» є найзручнішим для сучасних урядовців та депутатів.

Крім того, Закон України «Про звернення громадян» № 393/96-ВР від 02.10.1996 р. регулює питання практичної реалізації громадянами України наданого їм Конституцією України права вносити в органи державної влади, об'єднання громадян відповідно до їхнього статуту пропозиції щодо поліпшення їхньої діяльності, викривати недоліки в роботі, оскаржувати дії посадових осіб, державних і громадських органів та забезпечує громадянам України можливість участі в управлінні державними і громадськими справами. Навіть за умови правильно оформленого звернення згідно з нормами, визначеними Законом, ви можете отримати відповідь, яка взагалі не задовольнить ваших вимог (у додатку лист-звернення Національної екологічної ради, відповідь на який надали не через один місяць (ст. 20 Закону України «Про звернення громадян»), а через два (!) місяці).

Виходить, що Урядовці витратили час на засіданні Кабінету Міністрів України на вигадування тих положень, які вже містяться в законах України. Це просто жах якийсь…

Лист-відповідь на запит Національної екологічної ради України

 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи